infa.lt

Valstybės globon paimtas vaikas gali augti ir kitame Europos krašte? Vaikų globos rinka diktuoja savas sąlygas

13 gegužės
13:00 2017
našlaičiai vaikai

kadinvekadin.net nuotrauka

2000- 2006 metais dvi estės globėjos – mamos, dirbusios privačiai vaikų globos organizacijai Tuletorn – Fyrlykta ir globojusios po du vokiečius vaikus kiekviena, padavė buvusį darbdavį į teismą, nes joms už vaiką buvo mokama po maždaug 5000 dolerių per mėnesį, kai Vokietijos valstybinės instancijos už vaiką skyrė po 6000 eurų per mėnesį. Teismo ieškinį jos pralaimėjo, tačiau tai atkreipė žurnalistų dėmesį į verslo schemas, susiformavusias europinėje vaikų globos rinkoje, kai ši globa tapo komercine.

Minėtieji vokiečių vaikai, prieš atsidurdami Estijoje, kur jų globa kainuoja pigiau, jau buvo perėję visas Vokietijos vaikų globos sistemos malūno girnas: vienas jų, 13-metis, jo žodžiais tariant, jau spėjo pabuvoti 13-oje globėjų šeimų.

Minėta privati ne pelno vaikų globos organizacija Estijoje yra dalis tarptautinio tokių organizacijų tinklo, įsteigto norvegų-vokiečių verslininko Peer Salstrom- Leyks (prieš tai buvusio jūrinių konteinerių transporto versle) ir jungia 7 Europos šalis. Lietuvoje jos filialas yra Fondas Žiburys.

Šis verslininkas savo veiklą pradėjo 1993 m. Portugalijoje, Algarvėje, steigdamas globos namus vokiečių vaikams, o nuo 2000-ųjų aktyviai veikia Estijoje. Norvegijoje įsiregistravo 2011 metais, dvi savaitės prieš įsigaliojant Vaikų globos organizacijų komercializavimo įstatymams.

Kalba eina apie ne pelno organizaciją, kuri neturėtų siekti milijoninių uždarbių. O šiuo metu vien tik iš Norvegijos yra gaunami ir įsisavinami milijonai kronų, už kuriuos išvengiama ir mokesčių mokėjimo. Vaikų globai realiai sugebama išleisti tik apie pusę gaunamų lėšų, kita pusė išmokama algoms, premijoms, dukterinių organizacijų ir filialų steigimui, įvairių paslaugų iš jų pirkimui. Jas dotuojant ar skolinant didžiules sumas be procentų…

Perkamas ir nuomojamas nekilnojamas turtas, tie patys asmenys vienose organizacijose dirba pirmininkais (ir algų negauna), o kitose – direktoriais. Ir tos pareigos jau yra apmokamos, o jose dirba, jei ne minėtas verslininkas, tai jo žmona. Atlyginimai keliami kasmet – per pastaruosius ketverius metus pastebimas 80% augimas, nes vien iš Norvegijos per tą laiką gautas 52 milijonų kronų pelnas.

Turint omenyje, jog šis vaikų globos organizacijų tinklas Europoje nėra vienintelis, ir matant kokie pinigai sukasi šiame versle, galima prognozuoti, jog vaikų, valstybės atimtų iš jų tėvų į savo globą ir atiduotų į komersantų – privačių globėjų rankas, tik daugės.

Daugės, nes „taip yra pigiau“ ir, esą, vaikai auga „kaip galima artimesnėse šeimyninėms“ sąlygose, ir niekam nesvarbu, kad tai gali būti visai kitame Europos krašte, kai vaikai praranda ne tik tėvus, bet ir tėvynę, nes kitur yra pigiau.

parengė: Gaiva Paprastoji

šaltinis: vg.no

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 2 629

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Apie ŪSUS VAIKŲ TEISIŲ SKYRIUOSE    -  2018-09-10, 11:58

    Ką Šiaulių miesto vaikų teisių skyriaus darbuotojos ir padarė, kaži bent vieną valstybės tarnybos kw nuteisė už vaikų pardavinėjimą? ne 🙁 Iki šiol kunigas Varkala, teatristas Nakas, Kuosia ir kitos C ir Q, Lobovas ir kiti daininykai kaip Oželytė su V.V. LANDSBERG apsvaigę nuo narsumo dėl drąsaus DRĄSIAUS, kuris SU SAVO LAIŠKAIS Į SEIMĄ TAPO priedanga GARLIAVOS NELEGALAUS VIEŠNAMIO BYLAI, kur advokatavo VENCKIENĖS vyras ponas VENCKUS, KAS KARTĄ SUSIRINKĘ MĖNESIO SEPTYNIOLIKTĄ PRIE PREZIDENTŪROS NIEKADA NEKELIA KLAUSIMO, KĄ VEIKĖ KAUNO VAIKŲ TEISIŲ SKYRIUJE PATARĖJAS ŪSAS, kaip jis ten pateko?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...