infa.lt

Valstiečiai daugiabučių gyventojus prilygino turtingiesiems, kuriems lengvatų duoti jokiu būdu negalima

10 gegužės
20:51 2017
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis

Gedimino Savickio (ELTA) nuotr

Lietuvos Respublikos Seimas po svarstymų pritarė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pataisai, kuria nuo birželio siūloma mokėti kompensacijas šeimoms, šildymui išleidžiančioms 15 proc. ir daugiau savo mėnesio pajamų. Tokios pataisos LVŽS buvo inicijuotos siekiant didesnio socialinio teisingumo, atsisakant neefektyvios net pora dešimtmečių visoms visuomenės grupėms taikytos PVM lengvatos paslaugoms už šildymą.

,,Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisa siekiama realiai padėti skurdo sąlygomis gyvenantiems piliečiams ir kartu mažinti pajamų nelygybę, užtikrinti, kad dar daugiau Lietuvos gyventojų, nepaisant naudojamos šildymo sistemos, galėtų pasinaudoti teikiama kompensacija“, – sako LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais kompensacijoms papildomai išmokėti reikės 14,3 mln. eurų, o kompensacijas gautų iki 200 tūkst. asmenų. Pirmąjį šių metų ketvirtį, ministerijos duomenimis, jas gavo apie 92 tūkst. žmonių, o išmokos siekė apie 17 mln. eurų.

Naujoji tvarka gerokai išplės galimybes remti iš tiesų skurstančius piliečius. Tačiau sprendimą dėl tokios paramos poreikio turi priimti ne centrinė valdžia, o geriausiai situaciją vietose matančios savivaldybės. Joms perleidus sprendimo teisę pastaraisiais metais kompensacijų mechanizme taupomi (neišmokami gyventojams – red past) ir vėliau efektyviau panaudojama apie 60 procentų skirtų lėšų, kurios anksčiau atitekdavo formaliai kriterijus atitinkančioms, tačiau tikrai neskurstančioms piliečių grupėms.

LVŽS taip pat remia Vyriausybės siekį kompleksiškai peržiūrėti visas PVM lengvatas valstybėje ir pateikti bendrą mokestinių įstatymų pakeitimų projektą. Neatmetama galimybė, jog šiame projekte Finansų ministerija gali numatyti biudžeto lėšas ir PVM lengvatai centriniam šildymui, tačiau iki tol negali būti pritariama opozicinių partijų siūlymams pratęsti PVM lengvatą centriniam šildymui, kol biudžete tam nėra numatytų lėšų. LVŽS manymu, tai neatsakinga praktika, registruojami siūlymai nesiremia į biudžeto galimybes – tai yra gyventojų klaidinimas.

Finansų ministerija birželio mėnesį pristatys kompleksines mokesčių pertvarkas. Dėl šildymo lengvatų gyventojams bus ieškoma socialiai teisingiausio sprendimo.

„Kitas svarbus aspektas – praktika rodo, jog labiausiai paramos reikalingi mažesnių rajonų ar miestelių gyventojai, dažniausiai nesinaudojantys centrinio šildymo paslaugomis, gyvenantys kaimo vietovėse, individualiuose namuose besišildantys kietu kuru ar net visai neturintys bazinių gyvenimo kokybę garantuojančių priemonių. Todėl visus juos palikti už paramos mechanizmo ir paramos lėšas nukreipti į universalią lengvatą yra priešinga, nei rekomenduoja pasaulinės organizacijos, kovojančios prieš skurdą“, – sako Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Virginijus Sinkevičius.

infa.lt komentaras:

Visiems, kam priklausys šildymo kompensacija, teks stovėti kilometrinėse eilėse seniūnijose darbo dienomis ir darbo laiku, atsiprašant iš savo darbo. Jei per vieną dieną patekti pas reikalingą tarnautoją nepavyks – teks grįžti kitą dieną. Gali būti, jog teks išsiimti pažymas iš savivaldybės apie deklaruotų gyventojų skaičių, darbovietėse tai neabejotinai tikrai, – tam bus sugaišta dar diena (gerai, jei viena), ir viso to pasekoje, išaiškės, kad kompensacija už šildymą net nepadengia gyventojų sąnaudų prastovėtų eilėse prie biurokratinių pažymų. Tada gyventojai atsisakys tos „lengvatos” ir, kaip ir žada „valstiečiai” savivaldybės tikrai sutaupys išmokų lėšų, kurias po to panaudos „efektyviai”. Pvz, išmokėdamos sau naujametinius priedus prie atlyginimo, už „efektyvų darbą”. O žmonėms tai bus eilinis pažeminimas stumdantis eilėse dėl to, ką dabar kol kas gauna be jų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 433

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Zita    -  2017-05-11, 15:45

    Visi įstatymai, priimti socdemų ir konservų – geri ir nekeičiami. Viskas, ką pasiūlo dabartinė valdžia – blogai. O dabar ar nereikia eiti į seniūnijas, norint gauti kompensaciją? Gal dabar reikia eiti ne darbo dieną ,o šeštadienį, sekmadienį ar per šventes?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Pro    -  2017-05-11, 16:39

    Kiek žinau mano motina stovėjo irgi kompensacijų gauti, bet dėl PVM šildymui tikrai nestovėjo. Dabar tiesiog padaugės eilių, nes padaugės pačių kompensacijų skaičius ir žmonių, kuriems jos priklausys. Tai bus tikrai baisingos eilės ir jei jose reikės kas mėnesį ar du stovėt.. nepavydžiu tiems, kam reikės tą daryti.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....