infa.lt

Arvydas Daunys. Emigraciją skatinantys Lietuvos įstatymai. Valdžiai kovojant prieš emigracijos priežastis

08 gegužės
20:49 2017

Arvydas DaunysNe paslaptis, jog kai kurie įstatymai Lietuvoje, nors ir yra taip vadinamos teisės sistemos dalis, tačiau su teisingumu turi labai mažai ką bendro. Keista ar ne taip? Įstatymai turėtų, bent teoriškai-išoriškai būti socialiai teisingi. Tačiau nėra.

Tačiau valdžia kiek išgali kovoja prieš demografinės padėties blogėjimą, prieš emigraciją ir jos priežastis. Kame šaknys?

Pradėkime nuo privalomo sveikatos draudimo (PSD) mokesčio, bedarbių atžvilgiu. Lietuvoje jis renkamas iš kiekvieno, kas yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą Lietuvoje, nestovi Darbo biržos įskaitoje ir yra bent mėnesį nedirbęs. Šį PSD mokestį įvedė konservatorių Andriaus Kubiliaus vyriausybė „naktinės mokesčių reformos metu“.

Jo įvedimo bedarbiams logika buvo gan primityvi (skelbta viešai) – jeigu asmuo (bedarbis) neįrašytas Darbo biržos įskaitoje ar dėl tam tikrų priežasčių yra iš jos išbrauktas, – jis turi sumokėti tą PSD, nes, jei nemiršta iš bado – reiškia turi kažkokių nuslėptų pajamų. Taškas. Pirmasis PSD mokestis 2009 metais buvo 72 litai. Negaunančiam pajamų bedarbiui – gana didelė suma. Ingrida Šimonytė (to meto ekonomikos ministrė) tokį būtinumą aiškino tuo, jog bedarbiai eina ir gauna kažkokias medicinos paslaugas, už kurias, esą, niekas neapmoka. Kas iš esmės buvo gryniausias melas – jokių medicinos paslaugų nemokantys įmokų į ligonių kasas tada negalėjo gauti niekaip. Kaip ir dabar. Nors Konstitucijoje teigiama, jog gydymas nemokamas.

Ir papildomai buvo pasiremta tuo, jog daugumoje Europos šalių mokamas PSD mokestis (net išvardinta kuriose), tik nutylėta tai, jog jis nebuvo privalomas bedarbiams.

Dar vienas dalykas, keliantis nusistebėjimą yra tai, jog šis mokestis buvo ir yra susietas su minimaliu darbo užmokesčiu, kas apskritai yra absurdas, nes kalbėsime apie bedarbius, kurie negauna jokio užmokesčio, nekalbant jau apie kažkokį minimalų ar dar kokį kitokį. Tai kodėl bedarbio PSD mokestis (kuris ir šiaip neteisingas savaime) turi būti priklausantis nuo to, kokį atlyginimą gauna dirbantys?

Vienintelė šio mokesčio logika yra ta, kurios nenori pripažinti valdantieji ir kurios pasekmes mes šiandien matome – netekę darbo iš Lietuvos kelia sparnus visi, kas tik turi tokią galimybę, antraip greituoju būdu rizikuoja tapti valstybės skolininkais, kuriuos net netekusius darbo galės išvaržyti antstoliai pasiekus tam tikrą skolos sumą. Galima daryti išvadą, kad jis tam ir skirtas.
Arvydas Daunys

Sakysite, tegu stoja į Darbo biržos įskaitą? Žinoma, jei žmogus gyvena mieste, kur ta DB ar jos filialas yra, tada kažkiek laiko ten galima pabūti sąrašuose, kol tiesiog morališkai pribaigs su darbo pasiūlymais už minimalų atlyginimą ar siūlymais eiti mokytis persikvalifikuoti – pastaruoju metu įjungta programa žmonėms, kuriems yra sukakę daugiau, kaip 55 metai,  ir kuria siūloma įgyti statybininko ar vairuotojo specialybę drakoniškomis sąlygomis – sudarius trišalę sutartį tarp DB, būsimo darbdavio ir ieškančio darbo asmens.

Sąlygos visai paprastos – bedarbis pasirašo standartinę sutartį (derėtis negalima) ir atitinkamą laiką mokosi, o DB moka jam stipendiją. Pabaigus mokslus privalo pusmetį atidirbti pagal specialybę (kaip TSRS laikais). Vienintelis būdas išvengti sankcijų, jei nedirbs nustatytomis sąlygomis, yra, jei darbdavys pats atsisako jo paslaugų ar kyla problemos su sveikata, ar per 15 dienų pats susiranda kitą darbdavį, kuris priims geresnėmis sąlygomis.

Teko kalbėtis su vairuotoju – jis už minimalų atlyginimą dirbo pusę metų, po 10 ir daugiau valandų per dieną, nes neturėjo jokių svertų paveikti sutarties sąlygų, po kuriomis pasirašė trišalėje sutartyje. Tiesa, reikia būti teisingu, ten nerašoma, jog žmogus dirbs už minimalų atlyginimą. Ten rašoma, kad žmogus dirbs pas konkretų darbdavį. O minėtos sąlygos atsiranda jau baigus apmokymus pasirašant darbo sutartį su darbdaviu.

Teko skaityti apie kitą bedarbį, kuris atsisakė dirbti už minimalų atlyginimą, o kadangi nespėjo per 15 dienų susirasti kito darbdavio, kuris jį priimtų, Darbo birža iš jo prisiteisė apie 2000 €u už mokslus. Tad dabartiniai mokslai siūlomi Darbo biržoje yra gan rizikingi finansine prasme, – vietoje to, kad rastumėte darbą, gali būti taip, kad tai jus suras eilinis išnaudotojas, kuriam dirbsite už atlyginimą, iš kurio neįmanoma pragyventi. O jei nenorėsite dirbt – tada gausite apmokėti „nemokamus“ DB mokslus.

Tiesa, yra ten ir geresnių specialybių mokymuisi, pvz programuotojo, tačiau į jas DB jus pasiųs vienu vieninteliu atveju – jei pats susirasite darbdavį, kuris jus priims į darbą. Visi kiti darbai – už minimalų atlyginimą žmonėms, kuriems jau virš 55 metų ir pensija ne už kalnų.

Beje, čia rašiau apie miestų bedarbius, kurių PSD gali mokėti jų teritorinės Darbo biržos, o ką daryti rajonuose gyvenantiems žmonėms, kurie net pinigų neturi tam, kad galėtų važinėti kažkur toliau į privalomus Darbo biržos apsilankymus? Ypač jei nedirbo ilgesnį laiką ir nebeturi jokių santaupų. Šie žmonės niekam neįdomūs. Kaip ir tai, iš ko jie galėtų mokėti tą privalomą sveikatos draudimą, kuriuo iš esmės net nelabai gali pasinaudoti, mat ne kiekviename rajono centre yra likusios poliklinikos ar medicinos centrai.

Todėl PSD mokestis bedarbiams ne tik, kad neduoda jokios naudos valstybei – jis, atvirkščiai – daro jai didelę žalą, mat paliečia tuos, kurie jau yra sunkioje finansinėje padėtyje praradę darbą, ir jau vien todėl yra pasiruošę išvykti iš šalies pasitaikius pirmai progai. PSD mokestis juos tam tik dar labiau paskatina. Todėl kovojant su emigracija, pirmiausia yra būtina atšaukti neteisingus įstatymus prieš silpniausias visuomenės grandis.

Baltarusijoje dėl panašaus įstatymo žmonės išėjo į gatves. Ten jis buvo pavadintas „veltėdžių mokesčiu“, renkamu tada, kai žmogus nedirba daugiau nei pusę darbo dienų metuose – 183. Mokestis lygus apie 220 eurų. Lietuvoje šis mokestis pradedamas mokėti jau po 30 dienų. Ir nuo 2017 metų lygus 34 €u mėnesiui, o metinis virš 400 €u.

Ir priminsiu, kad Lietuvoje labai garsiai buvo smerkiamas paskutinis Europos diktatorius – Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, „susidorojęs“ su taikiais demonstrantais, protestavusiais prieš šį mokestį. Įdomu kaip būtų sureaguota Lietuvoje? Greičiausiai „taikūs demonstrantai“ būtų greituoju būdu virtę „riaušininkais”, kaip 2009 metais, o prieš riaušininkus visos priemonės yra teisėtos ir tinkamos, – ir guminės kulkos ir tokios pat lazdos bei teismai.

Tad tiek apie PSD, ženkliai prisidedantį prie mūsų demografinės padėties blogėjimo, nes žmogus likęs be darbo, net nieko pas nieką nesiskolindamas vis tiek lieka skolingas. Net ir išvykęs į užsienį, jei nedeklaravo išvykimo. Tai psichologiškai sunkiai pakeliama. Porą metų be darbo ir tu jau skolingas netoli tūkstančio €urų. Kas norės savanoriškai gyventi tokioje valstybėje? Arba ją ginti?

Eikime toliau, – nuosavų namų statyba, visos šalies gyventojams primetus privalomus A energetinės klasės namų statybos reikalavimus. Kurie automatiškai, pasak specialistų, padidina namo statybos kainą 1,5 karto. Jau dabar žmonės neištempia pasistatyti namo – brangu. Važiuoja dirbt į užsienį, kad per 5-7 metus sutaupytų pinigų jo statyboms.

Ką daro mūsų valdininkai kovojantys su emigracija, kad jiems padėtų?

Teisingai – jie pasistengia, kad tas namas dar labiau pabrangtų ir, kad mūsų minėtas darbo emigrantas, išvykęs užsidirbti pinigų nuosavam namui, išbūtų užsienio šalyje jau 10-12 metų, po kurių gal ir visai persigalvos grįžt, ypač matydamas tokį valdžios rūpestį savo gerove.

Apie tuos A energetinės klasės namus esu gan išsamiai parašęs šiame straipsnyje, tad nesikartosiu, tik priminsiu, jog ES niekada nereikalavo, kad visur būtų statomi tokie namai – vienintelė sąlyga buvo pasiekti tam tikrą atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimo procentą namų statybos sektoriuje kovojant su klimato atšilimu.

Mūsų valdžios vyrai padarė daugiau, nei iš jų buvo prašoma – jie privertė išvykti iš šalies daugybę žmonių ir jų nesant šalyje oras gerokai atvėso – ES reikalavimas buvo įvykdytas be didelių papildomos energijos sąnaudų, vien keleto eilučių įstatymo dokumente brūkštelėjimu. Efektyvu. Visapusiškai. Nes išvykus bedarbiams pagerėjo ir ekonominiai rodikliai. Sumažėjo nedarbo lygis.

Eikime toliau. – Pensijinis amžius

Jau dabar 55 metų žmogui netekusiam darbo jį susirasti pakankamai sudėtinga, jei nepasakyčiau, kad beveik neįmanoma. Jam jau kuriamos visokiausios paprasčiausio darbo statybose programos už ES pinigus, kurios iš esmės neatperka pačios savęs. Tai yra elementarus pinigų „įsisavinimas“ per niekam nereikalingą, taip vadinamą DB darbą. Darbdaviai, kaip jau minėjau, moka darbuotojams minimalų atlyginimą, kurio dalį dar subsidijuoja Darbo birža. Pasibaigus sutartam pusmečiui darbdavys ieško vėl naujo subsidijuojamo „darbininko“ kuriam gali mokėt minimalų atlyginimą. Čia pasaka be galo arba iki tol, kol baigsis tokių programų pinigai. Kurie iš esmės turėtų išsekti jau iki 2020 metų.

Tad jau dabar būsimieji pensininkai negali rasti darbo, tačiau veikia pensijinio amžiaus didinimo programa, norint tą amžių padidinti iki 65 metų amžiaus 2026 metais. Ko norima ja pasiekti? Kad žmogus iš anksto žinotų dirbsiąs iki mirties arba mirsiąs netekęs darbo, nes seno jau niekas dirbt nepriims, o pensijai gaut dar bus per anksti?

Aš galėčiau tęsti, vardindamas tuos įstatymus, tiesiogiai neigiamai veikiančius Lietuvoje dar tebegyvenančių jos piliečių psichiką, vienas iš kurių neseniai priimtas naujasis Darbo kodeksas, kuriame žmogus, išlaikantis valstybę, laikomas vergo vietoje. Už maistą. Ir valdančiųjų svaičiojimai, kad ten prisidėjo „lankstumo“ jau nieko nebeapgauna – žmonės atvirai tarpusavyje kalba apie vergiškas ir vis labiau, nuolat blogėjančias darbo žmogaus sąlygas.

Galiu čia pasakyti vieną dalyką – visuomenėje, kaip kadaise, vėl atsiranda (išryškėja) tik dvi aiškios klasės – išnaudotojų ir išnaudojamųjų, nors bandoma tą užmaskuoti visokiais eufemizmais kaip „socialinė atskirtis“, „atlyginimų žirklės“ ir panašiai, todėl nieko nuostabaus, kad lietuviai spjauna į šalį, kurią iki šiol vadino tėvyne ir įsikūrę svečiose šalyse, dalis net savo vaikų jau nebemoko lietuvių kalbos. Kai kurie atvirai sako, kad jos nekenčia. Tapatina šalį su jos valdžia.

Vienintelis dalykas, kurio galima pasiekti tokiais valdžios sprendimais – Lietuva taps emigrantų kraštu, kuriame pasiekus ribą, emigrantai susirinks savus tėvus, likusius ir be darbo, ir be pensijų, ir išsiveš iš šios Dievo pamirštos šalies, palikdami ją apskritai ir be žmonių, ir be lėšų egzistavimui, ir be tikėjimo jos ateitimi. Ir be iki šiol Lietuvą pasiekdavusių emigrantų piniginių perlaidų.

Lietuva taps ir branduoliniu sąvartynu, ir šiukšlynu, ir tranzito šalimi imigrantams, keliaujantiems toliau į turtingesnę Europą, tačiau nesustojantiems čia ilgiau, nei būtina susitvarkyt reikalus prieš keliaujant toliau ir apdergti tai, kas nėra sava. Tačiau lietuvių čia nebebus, neskaitant kokio milijono nusenusių ir vargstančių, tiesiog neturinčių kur dėtis šioje Žemėje.

Istorija liudija, jog visos Lietuvos vyriausybės baigė savo egzistenciją labai liūdnai. Ir nė viena nepasimokė iš ankstesniųjų klaidų. Įdomu, čia prakeikimas ar idiotizmas? – Kaip bebūtų, panašu, kad ir ši „nepriklausomybės laikų valdžių kadencija“ žengia tuo pačiu keliu. Tuo sekant ir rezultatas bus toks pats.

Aš beveliju tikėti, kad to galima būtų išvengti, kad valdžia dar spės atsipeikėti ir atšaukti idiotiškus bei žlugdančius Lietuvą įstatymus, aišku, jei jie nėra laikomi tyčia, kas kelia tam tikrų abejonių, tačiau, jei toks – palikti šalį – būtų praradusių tikėjimą žmonių pasirinkimas – aš nenorėčiau čia likti paskutinis ir uždegti paskutinį atsisveikinimo laužą toje vietoje, kur šiandien dar stovi Seimas.

sekite autorių Facebook’e

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, pateikta „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti, paremdami svetainę Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 244

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Rimantas Petrikas    -  2017-05-09, 16:01

    VALSTYBĖS ŽINGSNIS SKIRTAS SUSITAIKYMUI SU TAUTA

    Puiku kad susimastėm apie emigraciją, bet daliniai sprendimai nėra išeitis iš radikalios situacijos, kurioje atsidūrusi Lietuvos valstybė.

    Kad žmonės grįžtų į tėvynę manytina, visų pirma būtina pažaboti antstolių veiklą nes viena iš pagrindinių emigracijos priežasčių yra ne mūsų piliečių skolos, o Civilinio proceso kodekse numatyti šių skolų išieškojimo terminai ir skubiausiai juos reikia peržiūrėti. Na kodėl žmogus skolą turi atiduoti tuoj pat arba rytoj? Kaip pavyzdį rašau: kodėl 1000 eurų žmogaus skola negalėtų būti išdėstyta metams, 2000 eurų skola 2 metams ir taip t.t?

    Tai būtų nepaprasti lengva pasiekti – išdėstyti skolas ilgesniam gražinimo terminui, privačių antstolių kontorų funkcijas perdavus Valstybinei mokesčių inspekcijai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, kuri ir šiandien jau turi įsivedusi svertus ir kontroliuoja skolų išieškojimo procesą?

    Privačių antstolių oficialus lupikavimas valstybėje vykdomas niekuo nepagrįstais – išlaužtais iš piršto, hipotetiniais jų darbo užmokesčio paskaičiavimais ir vien tik fizinių asmenų praturtėjimo sąskaita Civiliniam kodekse yra pagrįsti skolų išieškojimo terminai – tuoj pat arba jei gausi įrodymą kurio turinčiam skolų neįmanoma gauti, po 6 mėnesių. Tai yra nedidelio skaičiaus fizinių asmenų neadekvatus atliktam darbui uždarbis yra pagrindinė šiandienė Lietuvos demografinės padėties priežastis. Be to būtina esant tokiai milžiniškai emigracijai valstybėje, įstatymu visiškai uždrausti antstoliams parduoti paskutinį-jį žmogaus būstą.

    Perėmus privačių antstolių kontorų funkcijas Lietuvos valstybei, šiai nereikėtų niekur skubėti skolų išieškojimuose ir žmogus realiais terminais galėtų jas lengvai atiduoti. Daugybė mūsų piliečių emigruoja ir vien dėl to, kad čia – skurdo pakalnėje turi nepakeliamų skolų ir dirbdami už minimumą nebegali jų tuoj pat atiduoti.

    Vargo skolos ir privačių antstolių turtas įgytas parceliuojant žmonių viso gyvenimo triūsą už grašius – sėja neviltį, griauna šeimas, varo tautiečius iš tėvynės ieškotis teisingesnio duonos kąsnio.

    Valstybė ir jos valdantieji savo neracionaliais sprendimais ir sukūrė skurstančių, emigruojančių armiją, todėl valstybė stabdydama emigraciją ir turėtų prisiimti prievolę padėti atiduoti skolas, išdėstydama jų grąžinimą realiems periodams.

    Rasa Dasira rašo: Oi, oi kokią skaudžią temą daugeliui lietuvių jūs čia palietėt Rimantai. Tos paskolos ir išvijo didžiulę dalį mūsų tautiečių.

    Dainius Lukenskas rašo: Kai gavau pirma laišką iš antstolių, jis man kainavo 100 Lt. Skyrybų procesas, už kuri reikėjo mokėti, atsiuntė antstolis, o ne aš tiesiogiai gavau laišką apmokėti iš teismo rūmų, pabrango gal 8 kartus. Buvo areštuotas turtas. Naudojamasi viskuo ką gali atimti, suniokoti šeimą, šeimos turtą. Tokie veiksmai turėtų nesibaigti šakėmis užtvertais keliais, tai turėtų baigtis tikru pragaru, nes būtent tai patiria bėgantys piliečiai, palikdami namus, tėvus, vaikus.

    Ramūnas Jazdauskas rašo: Būtent, antstoliai ir varo visus darbingus į emigracija, nes 1000 euru skola, ne-detalizuojama, o per antstolius išauga iki 3000, apribojant tau, bet kokias gyvenimo galimybes. Dažnai atimant visiškai visas pajamas nežiūrint, kad tau priklauso pragyvenimui.

    Arvydas Ugenskis rašo: Dar reiktų atšaukti liberalo Šimašiaus, buvusio teisingumo ministro, įsakymą pagal kurį bankai pardavę klientų įkeistą turtą ir neatgavę savo pinigų, turi teisę toliau piliečius smaugti atsiimant neatgautus pinigus. Nors jų pačių nekilnojamojo turto vertintojai tą turtą vertino ir rizika turėtų gulti išimtinai ant banko pečių, kaip visame pasaulyje.

    Vytautas Angel rašo: Jeigu Seimo nariai priims įstatymą draudžiantį reketuoti skolininkus, reketas žaibiškai pasibaigs visoje Lietuvos teritorijoje.

    Privačių antstolio kontorų funkcijų perdavimas Valstybinei mokesčių inspekcijai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos būti pirmas valdančiųjų žingsnis stabdant emigraciją, gerinant demografinę padėtį valstybės pirmas žingsnis skirtas susitaikymui su tauta.

    Lietuvos Valstybės Partija.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Kisa    -  2017-05-09, 18:27

    sveiki
    Anstoliai negali buti privatus pelno siekiantcios imones
    Anstoliu veikla turi vikdyti valstybines imones ne pelno siekiancios imones cia ir kvailam aisku kad anstoliai siuo metu yra nepazabota organizacija

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Emigrantas    -  2017-07-12, 09:54

    Labai teisingai pasakyta 🙂

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
    Arvydas Akstinavičius. Šalin rankas nuo „Sodros“!

Arvydas Akstinavičius. Šalin rankas nuo „Sodros“!

atsiliepimų 9 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Iš debatuose dalyvavusių pretendentų išskirčiau du: E.Vaitkų ir I.Vėgėlę

Gintaras Furmanavičius. Iš debatuose dalyvavusių pretendentų išskirčiau du: E.Vaitkų ir I.Vėgėlę

atsiliepimų 11 Skaityti visą įrašą
    Darius Kuolys. Liūdni ženklai – ir Akademijai, ir Respublikai

Darius Kuolys. Liūdni ženklai – ir Akademijai, ir Respublikai

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    Ciklopai

Ciklopai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

atsiliepimų 8 Skaityti visą įrašą
    „Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

„Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Kūrėjai

Jolanta Blažytė. Kūrėjai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    „Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

„Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą

Valdas Tutkus pašalintas iš prezidento rinkimų, nes pasak VRK, jis nesurinko reikiamo kiekio balsų, kas...

Jau paleido ir ant mūsų…...

Savo babytę pasiūlyti į tą postą. Tai būtų labai politkorektiška....

A5

Nauja seis laikais tai, kad degeneratai vakaru pasauly galutinai valdzia uzgrobe ir ju politika labai...

A5

Uzsidirbs is to tik degeneratu partijos elitas, tai kokie 3% nuo visu gyventoju, o visi...

ta banditines kilmes makleriu salis ciulpia pasaulio finansus,o panaudoti ju - taip ir neismoko. Tesigauna...

Ir

amerikonu,ne tik prancuzu. Teks pirkti uz pinigus!...