infa.lt

NVO gelbėjančios migrantus ir jų finansavimo paslaptys: slepiami rėmėjų vardai

06 gegužės
01:15 2017

paveikslėlis

Frontex dosje atskleidžia nevyriausybinių organizacijų (NVO) kontaktus su migrantų kontrabandininkais. Tačiau atskleisti tuos, kas finansuoja šias operacijas praktiškai neįmanoma. MOAS: „Tam reikia gauti rėmėjų leidimą“, rašo ilgiornale.it.

Nevyriausybinės organizacijos veikiančios Viduržemio jūroje, 90% atvejų tiesiogiai nustato laivus, kurie perveža migrantus, dar iki to, kol būna gautas signalas prašant pagalbos ir iki pokalbio su pakrantės apsaugos tarnyba, ir aktyvuojasi jos pačių migrantų dėka.

Palydovinio ryšio telefonuose, išduodamuose nelegaliems migrantų pervežėjams, jau būna numeriai laivų, ateinančių jiems į pagalbą. Kalbama apie sąlygas, kurios tapo žinomos vykdant tyrimus apie šiuos pervežėjus. Kaip praneša laikraštis Corriere della Sera, būtent tokie kaltinimai yra Frontex dosje, ryšium su kuriais pradėtas tyrimas, kuriam vadovauja Katanijos miesto prokuroras Carmelo Zuccaro.

Į šiuos kaltinimus nevyriausybinės organizacijos jau ne kartą buvo atsakiusios, atmesdamos kaip „griaunančius reputaciją“ ir kartodamos, jog jų „vienintelis tikslas yra išgelbėti žmonių gyvybes“. Europos agentūros ataskaita, vienok, nurodo į net aštuonetą laivų, kurie „žaidžia šį žaidimą“ su žmonių pervežėjais ir su tomis NVO, kurioms jie priklauso.

Tokiems priskiriamas laivas Phoenix, priklausantis „Pagalbos migrantams jūroje stotis“ (MOAS). Jis registruotas Belize ir gali pervežti iki 400 migrantų. Tačiau kas gi slypi už MOAS abreviatūros? „Mes esame humanitarinė organizacija. Ši diskredituojanti kampanija neina mums į naudą“, – neseniai pareiškė Regina Catrambone, organizacijos direktorė ir Christopher Catrambone žmona. Ši pora valdo patį tikriausią laivyną: neskaitant Phoenix, Viduržemio jūroje jie turi Topaz Responder, keletą kieto korpuso pripučiamų valčių ir dronų.

„Mes buvome pirmoji civilinės visuomenės organizacija, užsiėmusia tyrimais ir teikusia pagalbą. Su mumis dirbo tik „Mare Nostrum”. Mes ėmėme rinkti finansavimą iš sponsorių visame pasaulyje. Pirmąją operaciją mes įvykdėme 2014-ųjų gegužę, antrąją – 2015-ųjų gegužę, mes išgelbėjome 14 tūkstančių žmonių. Kristina Ramm-Erikson (Christina Ramm-Ericsson), vadovaujanti MOAS organizacijai, tvirtina, jog vieninteliai partneriai, su kuriais jie bendradarbiavo, buvo „Gydytojai be sienų“, Emergency, italų Raudonasis kryžius. Ir daugiau niekas.

„Mes visada laikėmės skaidrumo, veikėme nuoširdžiai ir rodėme pasirengimą bendradarbiauti su organizacijomis ir mūsų partneriais. Mes visada valdžiai ir valdininkams pateikdavome visus būtinus dokumentus ir dabar tikimės, jog dėmesys bus nukreiptas į vykstančią krizę“, – teigia ji. Šiai dienai Italijos pakrantėje randasi 35 tūkstančiai migrantų, kurių dauguma čia atvyko nelegaliai.

Neskaitant įtarimų apie galimus ryšius su žmonėmis, užsiimančiais nelegaliais migrantų pervežimais Libijoje, MOAS organizacija visada išsiskyrė neskaidriu finansavimu. Netgi dabar, tyrimo skirto susipažinti su situacija metu apie tai, kaip funkcionuoja migracinio fenomeno Šengeno zonoje valdymas, organizacija apsiribojo pareiškimu, jog organizacijos finansavimo šaltiniai yra „privatūs asmenys, įmonės, organizacijų dotacijos ir masinio finansavimo kampanijos“.

Vien tik 2016 metais organizacija gavo 6 milijonus eurų. „Mūsų partneriški santykiai jau pasibaigė, tad nebeliko nė vienų galiojančių. Prieš tai, kaip publikuoti finansinių donorų sąrašą, aš turiu gauti jų leidimą“, komentuoja Ramm-Erikson.

Tikrovėje, kaip leidinyje jau rašė Džiusepė De Lorenco (Giuseppe De Lorenzo), kai kurie pavadinimai jau tapo žinomi. Iš kompanijos Avaaz.org, susijusios su Moveon.org, kuriai vadovauja milijardierius filantropas Džordžas Sorosas (George Soros), į organizaciją atplaukė, mažiausiai, 500 tūkstančių eurų.

Ir dar kai kas: tarp labiausia artimų Christopher Catrambone darbuotojų yra Ian Ruggier, buvęs Maltos karininkas, išgarsėjęs savo žiaurumu slopinant protestuojančius migrantus, radusius prieglobstį Maltoje. Vienu žodžiu, atviros informacijos mažai. Viskas padengta migla.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, pateikta „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 183

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...