infa.lt

KTU studentai Panevėžio gyventojams surengė mokomąjį renginį – „Išgelbėk gyvybę!”

21 balandžio
20:19 2017

KTU renginys ISGELBEK GYVYBEKTU verslo ekonomikos magistro studijų studentai, vadovaujami dėstytojos Daivos Žostautienės, kartu su renginio partneriu Panevėžio miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuru balandžio 20 d. Panevėžio gyventojus pakvietė į renginį „Išgelbėk gyvybę“, kurio tikslas buvo suteikti miestiečiams teorinių ir praktinių žinių, kaip elgtis ištikus nelaimei.

Ištikus nelaimei visi norime padėti, tačiau ar žinome, kaip suteikti pirmąją pagalbą? Ar sugebėtume padėti užspringusiam vaikui, kol atvyks greitoji medicinos pagalba? Ar rankos nevirpės? Ar užteks žinių?

„Pusė vaikų, kurių netenkame, miršta ne nuo sunkių ligų, o nuo traumų ar įvykusių nelaimingų atsitikimų, kurių ypač padaugėja sušilus orams. Už tai atsakingi ne tik medikai, bet ir tėvai bei artimieji, kurie nepasirūpina vaikų saugumu“, – į susirinkusius žiūrovus kreipėsi KTU studentai. Studentai ragino visus būti socialiai atsakingais ir nelikti abejingais nelaimės atveju, padėti suteikti pirmąją pagalbą.

Užspringęs vaikas sąmonės gali netekti per 30 sekundžių ir dažniausiai nebekvėpuoja. Deguonies negaunančios smegenys gali mirti po 4-6 minučių. Iškviesta GMP į šį I kategorijos kvietimą miesto ribose atvyks, geriausiu atveju, per 7 min., todėl tik mūsų veiksmai lems, ar išgelbėsime gyvybę šiam vaikui, ar ne“, – skaudžiomis įžvalgomis dalinosi Visuomenės sveikatos centro atstovė Karolina Prankienė.

Renginio metu buvo pristatytas Heimlicho metodas, kurį aštuntame dešimtmetyje sukūrė JAV gydytojas Henry Heimlichas. Susirinkusieji mokėsi gaivinti užspringusį, sužinojo esmines taisykles gaivinant kūdikius ir vaikus.

 

Didžiausią susidomėjimą sukėlė automatiniai defibriliatoriai, kuriuos renginio dalyviai galėjo išbandyti patys. Pasak K. Prankienės, automatinių defibriliatorių naudojimas viešose vietose Europos Sąjungoje pradėtas diegti nuo 2000 m. Užsienio šalyse šie prietaisai yra daugelyje viešų vietų – stotyse, metro, gyvenamuosiuose rajonuose, darbo vietose, traukiniuose ir t.t. Lietuvoje ši praktika dar tik pradedama įgyvendinti.

Prisidėti prie renginio studentai pakvietė ir mažuosius Panevėžio bendruomenės narius, pakviesdami juos dalyvauti piešinių konkurse „Išgelbėk draugą“. KTU Verslo ekonomikos studentė Dovilė Aleknienė džiaugėsi, kad prie šios gražios iniciatyvos mielai prisidėjo ir miesto verslo atstovai, miesto darželiai: „Smagu matyti, kad tiek miesto bendruomenei, tiek verslui socialinės atsakomybės idėjos nėra svetimos. Visi mielai prisidėjo prie renginio organizavimo, informacijos sklaidos, rėmimo“.

Renginio iniciatoriai džiaugėsi pavykusiu renginiu ir tikisi, kad šio edukacinio renginio metu perduotos žinios pasitarnaus gelbėjant vaikų gyvybes.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 116

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...