infa.lt

Katastrofa Vakarams: Erdoganas dar vienas autoritarinis lyderis šalia Putino rytiniame Europos pasienyje

18 balandžio
02:49 2017
Putinas ir Erdoganas

nuotrauka: REUTERS

„Turkijos rinkėjų sprendimas suteikti naujus beprecedenčius įgaliojimus autoritariniams prezidentui Reidžepui Tajipui Erdoganui ir paversti šalį renkama diktatūra – tai katastrofa Vakarams“, rašo žinomas britų žurnalistas Owen Matthews leidinyje The Daily Mail. Pasak autoriaus, Erdoganas „faktiškai prisijungė prie Rusijos lyderio Vladimiro Putino kaip naujas autoritarinis lyderis rytiniame Europos pasienyje“.

„Tai simbolizavo ES politikos epochos žlugimą, kuri metų metais vykdė derybas, nukreiptas į Turkijos postūmį stoti į Europos Sąjungą, – o pasekoje mato, kaip šalis vėl grįžta į represijų ir autoritarizmo liūną“, – tvirtina žurnalistas.

„Tuo pačiu tai yra katastrofa globaliam stabilumui, – tęsia toliau autorius. – Jeigu net Turkijai nepavyksta tapti funkcionuojančia demokratija, tai ko tada galima tikėtis likusiame regione? Taip pat, kaip Vladimiras Putinas Rusijoje, Erdoganas pasinaudojo nacionalinio saugumo klausimu pateisinant griežtas priemones ne tik prieš teroristus, bet ir prieš žodžio laisvę bei politinius oponentus“, – rašoma straipsnyje.

Referendume Turkijoje nugalėjo Erdogano šalininkai. Opozicija žada skųsti rezultatus

Turkijos prezidentas, Matthews nuomone, „palaiko savo populiarumą griežtos MIP kontrolės dėka. Ir nors jis nepilnai užsuko deguonies tiekimą radijui ir televizijai, skirtingai nuo savo rusiškojo draugo ir sąjungininko, Turkijos teismai sėkmingai uždarė daugelį opozicinių laikraščių ir TV kanalų“.

„Įspėjimai dėl chaoso ir pažadai sugrąžinti nacionalinę didybę – tai bendros Erdogano ir Putino temos (ir Trampo – vert past)“, – teigiama straipsnyje. Tačiau, „tuomet kai imperinės Erdogano vizijos surado atgarsį vidinėje auditorijoje, jo agresyvumass padarė neišvengiamu jo susidūrimą su Europa“. Nors Turkija vis dar yra oficiali kandidatė į Europos Sąjungą, „Erdoganas pasiekė didesnio politinio populiarumo bardamasis su Briuseliu, o ne siekdamas prastumti reformas, būtinas narystei“ ES.

„Erdoganas pagal savo kaprizą gali reguliuoti migrantų srautą – todėl jis prirėmė Europą prie sienos, ir štai todėl ES pasiūlė turkams bevizio atvykimo į Europą galimybę, mainais į tai, jog Turkija užblokuos migrantų bandymus perplaukti Egėjo jūrą“, – aiškina Matthews.

„Europos lyderiai – net įprastai tiesmuka Merkel, kuri nesudvejojo dėl Vokietijos ekonominių nuostolių įvedant radikalias ekonomines sankcijas Rusijai po Krymo aneksijos 2014 metais, – gėdingai tylėjo dėl žmogaus teisių pažeidimų vykdomų Erdogano“, – rašo autorius.

Jo nuomone, „tiesiog naujo migrantų antplūdžio grėsmė pernelyg pavojinga jiems politiniu požiūriu, lygiai kaip ir rizika išprovokuoti naują antieuropietiškų nuotaikų bangą kontinente – nuo Prancūzijos iki Vengrijos, – galinčią nuskandinti ir visą ES“.

„Viename iš savo paskutinių mitingų Erdoganas pasakė, jog įspūdingas balsavimas „UŽ“ bus „pamoka Vakarams“, – rašo Matthews. – Tai ir iš tiesų labai gėdinga pamoka to, kaip Vakarai kolektyviai nesugebėjo išvengti ir sustabdyti pačios labiausiai klestinčios, demokratiškos ir pliuralistinės islamo pasaulio šalies sugrįžimo į despotizmą“.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami ją Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 118

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...