infa.lt

Referendume Turkijoje nugalėjo Erdogano šalininkai. Opozicija žada skųsti rezultatus

17 balandžio
08:05 2017
paveikslėlis

EPA nuotrauka

Referendumas Turkijoje. Dvi pagrindinės opozicinės Turkijos partijos pareiškė, jog rengiasi užginčyti referendumo rezultatus, kuriame dauguma rinkėjų palaikė prezidento Redžepo Tajipo Erdogano įgaliojimų padidinimą, praneša BBC.

Pasak išankstinių balsų skaičiavimo rezultatų, perskaičiavus 98% balsų, perėjimą nuo parlamentinės prie prezidentinės valdymo sistemos palaikė 51,3% rinkėjų, – tik 2,5 % daugiau, nei tų, kurie balsavo prieš. Šis visuomenės sprendimas leis Erdoganui išlikti valdžioje iki 2029-ųjų metų.

Opozicija tvirtina, jog referendumo metu buvo daromi pažeidimai ir dalis biuletenių buvo neantspauduoti, tačiau Aukščiausioji šalies rinkimų Taryba nusprendė ir tokius balsavimo biuletenius laikyti galiojančiais.

Prokurdiška Demokratinė tautų partija, kaip praneša Reuters agentūra, pareiškė, jog skaičiuojant balsus buvo imtasi manipuliacijų su „3-4 procentiniais punktais“.

Partijoje taipogi buvo pasakyta, jog partijos lyderių persekiojimas iš valdžios pusės ir nepaprastoji padėtis, kurios sąlygomis vyko referendumas, meta šešėlį ant balsavimo teisėtumo.

Respublikonų liaudies partijos vadovybė pažadėjo, jog skųs iki 60% balsų.

Prezidentas Redžepas Tajipas Erdoganas jau paskambino savo teisingumo ir plėtros Partijos vadovybei, sveikindamas su pergale.,

Pasiūlytos referendume pataisos skirtos rimčiausių konstitucinių reformų įgyvendinimui nuo Turkijos virtimo respublika beveik prieš šimtą metų.

Erdoganas gali gauti teisę skelbti nepaprastąją padėtį, asmeniškai skirti vyriausybės ministrus, išleisti įsakymus, kurie gaus įstatymų statusą, rinkti teisėjus daugumoje aukštųjų teismų ir paleisti parlamentą.

Naujoji sistema panaikins premjero-ministro pareigybę ir sukoncentruos valdžią prezidento rankose, faktiškai pajungusi visą valstybės biurokratinę sistemą šalyje į jo rankas.

Erdogano šalininkai sako, jog tai padės modernizuoti šalį, tačiau jo oponentai baiminasi autoritarizmo didėjimo tendencijų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 67

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....