infa.lt

Rusija legalizuoja bitkoinus, siekdama sustiprinti kovą su pinigų plovimu

16 balandžio
08:05 2017

Bitcoinas

Viso tik prieš tris metus Rusijos finansų Ministerija grasino kiekvienam, kas panaudos skaitmeninę valiutą, administraciniu areštu, rašo bloomberg.com.

Tačiau dabar reikalas apsisuko kita puse ir eina link to, kad bitkoinas bus pripažinta teisėtu finansiniu instrumentu, siekiant atidaryti naują frontą kovoje su tokia nusikalstama finansine veikla kaip pinigų plovimas.

Valdžia tikisi iki 2018 metų suteikti bitkoinui ir kitoms kriptovaliutoms legalų statusą ir sukurti įstatyminę bazę draudžiančią neteisėtus pervedimus, kaip pasakė savo interviu RF finansų ministro pavaduotojas Aleksejus Moisejevas. Pasak spaudos tarnybos pareiškimo, ruošiamas bendras Centrinio banko ir vyriausybės projektas, skaitmeninių valiutų atžvilgiu.

Pasak Moisejevo, valstybė turi žinoti, kas atitinkamu metu stovi abiejose finansinės grandinėlės pusėse, ir jeigu vykdoma transakcija, jos organizatoriai turi suprasti, iš ko ir kam keliauja pinigai – viskas kaip bankų operacijų metu.

Nė viena valstybė dar neįteisino įstatymo apie bitkoinus, bet daugelyje šalių interesas bitkoinų atžvilgiu auga, kaip instrumento padedančio nuslėpti pajamas ar plaunant neteisėtu būdu gautus pinigus. Kinijoje, kuri pastaraisiais metais užima centrinę poziciją bitkoinų gavyboje ir apyvartoje, trys stambiausios biržos kovo mėnesį pagal Centrinio banko rekomendacijas įvedė draudimą bitkoinų išvedimui.

Kriptovaliutos apyvartos kontrolė gali tapti nauju Rusijos Banko kovos būdu su pinigų plovimu, kurios pasekoje daugelis šalies bankų prarado savo licenzijas pastarųjų trijų metų eigoje. Bitkoinų legalizacijos ir kontrolės planai įgyvendinami, o tradicinės schemos su abejotino pobūdžio operacijomis kaip suklastoti sandėriai ir kreditai eina nebūtin. Pasak Centrinio banko informacijos, neteisėtų pervedimų į užsienį apimtys sumažėjo dvigubai ir praėjusiais metais sudarė 771 mln dolerių.

RF Centrinio banko pirmininko pavaduotoja Olga Skorobogatova vasario mėnesį pareiškė, jog valdžia nuspręs, kaip bus vertinama kriptovaliuta – ar kaip aktyvai, ar piniginės lėšos ar vertybiniai popieriai.

Alfa-banko vice-prezidentas Olegas Legostajevas per spaudos tarnybą pranešė, jog greičiausiai kriptovaliutas Rusijoje galima bus įsigyti bankų sąskaitų pagalba su tikslu pirkti internete arba panaudojant kaip spekuliacines investicijas.

Antradienį bitkoino kaina Niujorko biržoje sudarė 1 tūkstantį 215,85 dolerių, ir nuo metų pradžios kaina pakilo 28 procentais.

Kartais užsienio bankai dalyvauja Rusijos pinigų plovimo schemose. Škotijos Karališkasis bankas kovo mėnesį gavo užklausą iš Britanijos dėl galimo dalyvavimo pinigų plovime per Moldovą ir Latviją 2010 ir 2014 metais.

Didžiosios Britanijos ir JAV valdžia sausio mėnesį nubaudė Vokietijos Banką 629 mln dolerių bauda už reglamento pažeidimą, ko pasekoje turtingi rusai išvedė 10 mlrd dolerių į užsienį, ir ši transakcija galėjo turėti finansinio nusikaltimo požymių.

Kriminalas, korupcija ir mokesčių vengimas padėjo pinigų išplaukimui iš Rusijos kurių suma sudarė mažiausiai 211,5 mlrd dolerių, periodu nuo 1994 iki 2011 metų, o neteisėtų operacijų apimtys, Global Financial Integrity duomenimis, sudarė 552,9 mlrd dolerių.

Bitkoinas tapo pirmąja populiaria skaitmenine valiuta dėka „blockchain’o“, kuris sudaro online-registrą, atsekantį ir patvirtinantį kiekvieną virtualių pinigų panaudojimą.

Kritikai dažnai nurodo į programinės dalies ribotumą, kuo pagrįstas „blockchainas“, ir jos nesugebėjimą susidoroti su plataus masto patvirtinimais, todėl daugelis investuotojų (spekuliantų) pereina į sudėtingesnę apskaitos schemą Ethereum.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami ją Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 253

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...