infa.lt

Matome tokią tolerancijos rūšį, kuri skelbia išnaikinimo karą kitoms, „nepažangioms“ idėjoms ir jų skelbėjams

13 balandžio
07:27 2017

CEUAndrius Švarplys

Įdomu stebėti kaip nėra vien tik juoda-balta, kai yra daug pustonių, pusė tiesos arba tiesiog nepasakytos iki galo tiesos, vis gi viešumoje akivaizdžiai stumiama viena linija ar palaikomas tiktai tam tikras įvaizdis.

Na, pavyzdžiui, Central Eastern University „susidorojimo“ atvejis Vengrijoje. Neteisinga uždarinėti neįtinkančius universitetus ar institutus, net jei jie yra visiškai propagandiniai, kaip pvz. lietuviškas Laisvosios rinkos institutas (privati, ne akademinė Laisvos Rinkos Intereso institucija).

Su jomis turi būti galynėjamasi kitomis priemonėmis, ne diktatoriškomis. Reikia palaikyti akademinę laisvę ir žodžio laisvę, nes jei išduodi teisės viršenybę dabar, kai tau tinka, tuomet neturi jokio pagrindo priešintis, kai kita valdžia uždarinės jau tave.

Tačiau CEU įvaizdis kaip liberalaus universiteto, kaip akademinės laisvės bastiono yra tik pusė tiesos. Jis yra toks liberalus ir pliuralistinis, kad ten nė su žiburiu nerasi tradicionalistines vertybes puoselėjančių mokslininkų arba tų, kurie į neoliberalizmą, globalizaciją ir žmogaus teisių plėtrą žiūri atsargiau, bet ne mažiau moksliškai. Toks atvirumas, kuris pripažįsta tik tam tikrą perspektyvą. Ir toks moksliškumas, kur vyrauja tik atitinkamos mokslinės teorijos. Toks politinis ekspertavimas, kuris į politines aktualijas žiūri tiktai per tam tikrą vieną prizmę.

Vakaruose daugelis universitetų, kai kas sako – dauguma, nejučia susiliejo su šiuolaikine ekonomine-politine-idėjine konjunktūra, nepastebimai tapo Progreso šaukliais, idėjiniais-moksliniais bastionais, kuriuose įsivyravo tik atitinkama idėjinė linija, paprastai žinoma Liberal Left vardu.

Kitos mokslinės perspektyvos laikomos ne mokslinėmis, ne pažangiomis, ideologizuotomis. Idėjinė atmosfera tapo anti-pliuralistinė, anti-kritiška, kritiškumas pripažįstamas tiktai, jei jis nukreiptas demontuoti „nepažangius“ tautinius stereotipus, „ideologizuotus“ tradicinius vyro ir moters vaidmenis, „rasistines“ tautines ar lytines tapatybes.

Tuo tarpu kai kurie pavyzdžiai gali rodyti kaip tik priešingai. Pvz., reikalavimas išimti „baltuosius rasistus“ Platoną ir Aristotelį iš studijų programų ar neseniai vykę smurtiniai proveržiai Berkeley universitete prieš atvykstantį lektorių, rodo, kokio ideologizacijos/indoktrinacijos mastą pasiekė Liberal Left idėjos.

Matome tokią tolerancijos rūšį, kuri skelbia išnaikinimo karą kitoms, „nepažangioms“ idėjoms ir jų skelbėjams -konkretiems žmonėms (vien tiktai už idėjas!). Kuriai psichologinis genocidas (realiai – savavališkas ir neadekvatus terminas) yra reikšmingesnis nei realus genocidas. Būtent taip anksčiau elgdavosi sektantai ir kraštutiniai radikalai fanatikai.

Kita vertus, – tai nuosekli 1968ųjų gegužės revoliucijos Paryžiuje tąsa – indoktrinuotos, neadekvačios, susvetimėjusios sąmonės tąsa. Tuomet studentai nešė didžiųjų laisvės šauklių Markso ir Mao Dzedungo portretus, tuo metu, kai šių skelbtų idealų vardan milijonai žmonių buvo priversti kentėti ir mirti Laisvės gulaguose…

Raymondo Arono akcentuotas „opiumas intelektualams“ ir kiti Pažangiosios Kairės neadekvatumai atgyja naujais pavidalais 21 amžiuje. Šie pavidalai yra žymiai labiau centralizuoti ir žymiai labiau įsiteisėję po demokratijos, tolerancijos, pliuralizmo, žmogaus teisių vėliavomis.

CEU Vengrijoje pagarsėjo ne vien tik kaip V.Orbano diktatoriškos politikos kritikai, bet kaip nuoseklūs vienos ideologinės krypties promotintojai. Nuoseklus neoliberalistinis, kultūrinio marksizmo požiūris į Brexitą, Europos Sąjungą, D.Trumpą, migracijos krizę, postkolonializmą, lyčių lygybės politiką, rinkos laisvę ir t.t.

Vargu ar vienos perspektyvos dominavimas nusipelno liberalizmo, akademinės minties laisvės, demokratijos, pliuralizmo aureolės. Progreso, kurio turinys yra išimtinai Liberal Left, sutapatinimas su demokratija jau tapo norma. Ir reikia pripažinti, kad tai yra klaidingas sutapatinimas.

šaltinis: Facebook

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 141

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....