infa.lt

Seimas apgynė Petrą Gražulį nuo prokurorų neleisdamas jo patraukti baudžiamojon atsakomybėn

21 kovo
21:40 2017
Petras Gražulis

© Stasio Žumbio nuotr | ve.lt

Seimas neleido Seimo nario Petro Gražulio patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę. Priimti tokį sprendimą siūlė ir Seimo laikinoji tyrimo komisija.

Už rezoliuciją „Dėl sutikimo Lietuvos Respublikos Seimo narį Petrą Gražulį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę“ (projektas Nr. XIIIP-473) balsavo 67, prieš buvo 45, susilaikė 6 Seimo nariai.

Šių metų kovo 14 d. generalinis prokuroras Evaldas Pašilis kreipėsi į Seimą, informuodamas, kad Generalinėje prokuratūroje 2016 m. kovo 3 d. pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo prokuroro veiklai pagal požymius nusikalstamos veikos, numatytos Baudžiamojo kodekso 231 straipsnio 1 dalyje. Pasak E. Pašilio, ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Seimo narys Petras Gražulis, veikdamas kartu su kitais asmenimis, galimai siekė daryti psichologinį poveikį prokurorui Irmantui Mikelioniui, trukdė prokurorui atlikti aukštesniojo prokuroro pareigas, susijusias su rezonansinės baudžiamosios bylos tyrimu, galimai siekė paveikti šio ikiteisminio tyrimo eigą.

P. Gražulis 2016 m. kovo 2 d. apie 11 val. Seime vykusioje spaudos konferencijoje pranešė visuomenės informavimo priemonių atstovams apie planuojamą piketą prie prokuroro I. Mikelionio šeimos gyvenamosios vietos. Žinodamas, kad prokuroro I. Mikelionio šeimoje gyvena nepilnamečiai vaikai ir nurodydamas tikslų šeimos gyvenamojo namu adresą, 2016 m. kovo 2 d. nuo 15 val. iki 15.30 val. prie prokuroro I. Mikelionio šeimos gyvenamojo namo, esančio Kampinės g. 7A, Didžiojoje Riešėje, Vilniaus rajone, surengė piketą. Piketo metu jis laikė iškabą su užrašu „Mikelioni, liaukis politikuoti!“, filmuojant žurnalistams prokuroro I. Mikelionio namo fone atsakė į žurnalistų klausimus.

„Už šią nusikalstamą veiką numatyta Baudžiamojo kodekso 231 straipsnio 1 dalyje asmuo gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų“, – Seime sakė generalinis prokuroras.

Seimo laikinosios tyrimo komisijos posėdyje P. Gražulis paaiškino, kad teisės aktuose nustatyta tvarka apie rengiamą piketą informavo kompetentingas institucijas, organizuotame pikete laikėsi visų teisės aktų reikalavimų, asmenį įžeidžiančių priemonių nenaudojo, todėl Konstitucijos, Seimo statuto, Susirinkimų įstatymo ir kitų Lietuvos Respublikos teisės aktų nuostatų savo veiksmais nepažeidė

Komisija nusprendė, kad Generalinės prokuratūros nurodytos aplinkybės, kuriomis grindžiamas prašymas Seimo narį P. Gražulį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę, yra nepakankamos ir riboja Konstitucija ir kitais Lietuvos Respublikos teisės aktais Seimo nariui suteiktas teises ir laisves.

 

Seimo statutas numato, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė, išskyrus atvejus, kai jis užtinkamas bedarantis nusikaltimą (in flagranti). Šiais atvejais generalinis prokuroras apie tai nedelsdamas praneša Seimui.

 

Parengė

Informacijos ir komunikacijos departamento

Spaudos biuro vyriausioji specialistė

Saulė Eglė Trembo

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 66

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pamatysime ir juoduku su Rusijos vėliava. Rusai naudos artilerija aviacines bombas FAB 3T ir viršgarsines...

Rrr

Pirmą kartą įspėjimas, o toliau vėl baudos? Juridiniams asmenims - baudos iškart - kodėl? Kuo...

Rrr

Atrodytų mūsų tai neliečia, tai kažkokios virtualios valiutos, pinigų pervedimus vykdančios įmonės, bet iš tiesų...

Dabar į pasaulį žvelgiama per išangę, ne per akį...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....