infa.lt

N. Puteikis kreipėsi dėl viceministro R. Augustinavičiaus nušalinimo, esą pastarasis atstovauja ne visuomenės, o privataus verslo interesus Trakų nacionalinio parko atžvilgiu

16 kovo
13:20 2017
Naglis Puteikis

puteikis.lt nuotrauka

Seimo narys Naglis Puteikis pakartotinai kreipėsi į kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson, prašydamas nušalinti viceministrą Renaldą Augustinavičių nuo klausimų, susijusių su „Rimi“ statyba Trakų istorinio nacionalinio parko urbanistiniame draustinyje.

Kaip nurodė Seimo narys N. Puteikis, išklausius viceministro R. Augustinavičiaus pasisakymus 2017 m. kovo 15 d. įvykusiame Seimo Kultūros komiteto posėdyje, tapo dar akivaizdesnis labai šališkas jo nusiteikimas prieš Trakų kultūrinio kraštovaizdžio ir paveldo išsaugojimo tikslu nustatytus reikalavimus, kurie įtvirtinti Vyriausybės patvirtintoje Trakų istorinio nacionalinio parko (TINP) planavimo schemoje ir specialiuosiuose planuose – Trakų senamiesčio sklypų išplanavimo projekte bei „Trakų senamiesčio tvarkymo ir naudojimo režime“.

Šie pasisakymai patvirtina, kad Renaldas Augustinavičius atstovauja ne viešajam interesui išsaugoti kultūros paveldą, bet privatiems verslininko Dariaus Nedzinsko ir kitų „Rimi“ prekybos centro planuotojų interesams, siekiant įgyvendinti TINP teritorijoje planus, prieštaraujančius minėtiems teisės aktams, kurie yra neatšaukti ir galiojantys.

Seimo narys Naglis Puteikis atkreipė kultūros ministrės dėmesį, kad viceministras R. Augustinavičius taiko dvigubus standartus, keldamas itin didelius reikalavimus paveldą ginantiems visuomenės nariams, bet nekeldamas jokių reikalavimų iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikomoms institucijoms, kurioms patikėta užtikrinti paveldo apsaugą.

„Atkreipiu Jūsų dėmesį, kad Kultūros komiteto posėdžio metu viceministras R. Augustinavičius labai aiškiai pasakė ir akcentavo, jog tuo atveju, jei visuomenininkai, sunerimę dėl Trakų kultūrinio kraštovaizdžio ir paveldo išsaugojimo ir aš, kaip šią iniciatyvą palaikantis Seimo narys, norime, kad buvusio Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos pirmininko profesoriaus dr. Romo Pakalnio vadovaujama Kultūros paveldo departamento Pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba atstatytų buvusias Trakų senamiesčio ribas, kurias sumažino 2016 m. vasario 9 d. aktu, priimtu slaptame nuo visuomenės posėdyje, be argumentų, be tyrimų, be ekspertų išvadų ir neįvertinus situacijos vietoje (į Trakus šios tarybos nariai nevažiavo, sprendimą priiminėjo užsidarę Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos (KPD) patalpose), turime pateikti labai svarius argumentus.

Tačiau viceministras R. Augustinavičius kažkodėl taiko dvigubus standartus: nemato reikalo įpareigoti ir paraginti KPD pateikti dr. Linos Leparskienės ir mano prašomus argumentus, kuriais remdamasi minėta vertinimo taryba nusprendė išimti iš Trakų senamiesčio dalį, reikalingą D. Nedzinsko planams įgyvendinti. Primenu, kad dr. L. Leparskienė pateikė jau antrą prašymą pateikti argumentus, nes į pirmąjį buvo „atsakyta“ abstrakčiu biurokratiniu atsirašymu.“, – rašoma N. Puteikio prašyme kultūros ministrei.

Kaip pažymi Seimo narys N. Puteikis, toks viceministro R. Augustinavičiaus elgesys, kai keliami didžiuliai reikalavimai paveldą ginantiems visuomenininkams, bet nekeliami  jokie reikalavimai institucijai, kuri iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikoma būtent tam, kad išsaugotų kultūros paveldą ateities kartoms, yra, deja, tipiškas pastarojo meto kultūros paveldo valstybės tarnautojų ir politikų pataikavimas paveldo ir kultūrinio kraštovaizdžio naikinimui.

Primename, kad pirmą prašymą nušalinti viceministrą R. Augustinavičių nuo klausimų, susijusių su didelį rezonansą visuomenėje sukėlusiais planais rekonstruojant Trakų autobusų stotį pastatyti valstybinėje žemėje keliskart didesnį privatų komercinį objektą, Seimo narys N. Puteikis pateikė 2017 m. kovo 8 d., atsižvelgdamas į internete paviešintą 2017 m. vasario 20 d. Kultūros ministerijoje įvykusio R. Augustinavičiaus organizuoto pasitarimo garso įrašo stenogramą, kuri liudija, kad šio posėdžio metu „Rimi“ prekybos centro statytojas D. Nedzinskas darė spaudimą Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijai, kad ji šį projektą suderintų.

LRS

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 66

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...