infa.lt

Ar verta įsigyti ir laikyti naminį gyvūną?

17 kovo
01:01 2017

 

šuo

Nuo seniausių laikų žmonės augindavo naminius gyvūnus. Kai kuriuos dėl maisto ir kailio, kai kuriuos dėl namų apsaugos (pvz. šunys), o kai kuriuos tiesiog dėl to jog į juos malonu pažiūrėti ir teikia džiaugsmą. Šiuo metu stebėtinai išaugo naminių gyvūnų įvairovė, žmonės netgi augina šeškus, juos vedžiojasi už pavadėlių.

Atrodytų labai gerai, kad žmonės augina naminius gyvūnus, suteikia jiems geresnes sąlygas nei gamtoje, kur reikia kautis dėl išlikimo ir maisto, tačiau kas atsitinka kai gyvūnas nusibosta žmogui?

Geriausiu atveju žmogus jį atiduoda kitiems, į prieglaudą, bet kartais tiesiog palieka miške likimo valiai ( o gyvūnas juk jau nebeturi kai kurių instinktų, kadangi gyveno namuose) arba dar blogiau gyvūnui atimama gyvybė (pavyzdžiui katė atsivedė kačiukų ir žmogus negali jų visų išmaitinti, todėl nuskandina).

Kuo daugiau žmonės augina naminių gyvūnų, tuo labiau gatvėse daugėja valkataujančių gyvūnų.

Ką reikėtų daryti:

♦ Jei labai trokštate įsigyti gyvūną, nepirkite jo iš gyvūnėlių parduotuvės, vietoj to priglauskite valkataujantį arba mirčiai pasmerktą gyvūną.

♦ Kuo mažiau naudokitės gyvūnėlių parduotuvių paslaugomis ir apskritai kuo mažiau skatinkite gyvūnėlių reikmenų verslą. Kuo mažiau žmonės darys iš gyvūnų verslą tuo mažiau po to atsiras beglobių gyvūnų.

Daugybė gyvūnų, jų rūšių iki šiol sėkmingai būtų laukiniai ir tebeturėtų visus instinktus skirtus išgyvenimui jei ne amžinas žmogaus įsikišimas į visas įmanomas gamtos sritis.

Labai dažnu atveju žmonės įsigyja gyvūnus ne dėl to jog jiems labai norėtų padėti, o dėl savo pačių problemų:

♦ Neturi artimo žmogaus ir vietoj to kad dėtų pastangas perliptų save ir susipažintų su kuo nors- jis pasirenka lengvesnį būdą bendrauti įsigyja gyvūną ir bendrauja su juo. Dažnai būna jog vienišos moterys renkasi įsigyti gyvūnus patinėlius, o vieniši vyrai – pateles, taip kompensuodami vyriškos ar moteriškos energijos trūkumą namuose.

♦ Nenori susilaukti vaikų nes tai didelis įsipareigojimas, todėl vietoj vaikų renkasi gyvūnus.

♦ Neturi laiko savo vaikams ir nenorėdami, kad vaikai “prasmegtų” kompiuterių ir telefonų ekranuose jiems nuperka kokį nors naminį gyvūną, kad šis kompensuotų tėvų dėmesio trūkumą.

♦ Nelanko senų tėvų, vietoj to jiems nuperka gyvūną, kad nebūtų vieniši.

♦ Įsigyja gyvūnus netgi dėl to jog jiems pataria daktarai, pavyzdžiui katės labai nuramina nervingus žmones, sumažina kraujo spaudimą, tačiau dėl nervingumo ir aukšto spaudimo, gal reiktų kažko ydingo atsisakyti gyvenime o ne spręsti tai įsigyjant gyvūną.

Bet įsigydami gyvūnus dėl savęs žmonės patiems gyvūnams sukuria nemažai problemų:

♦ Jei gyvūnas neseniai buvo laukinis ir staiga jį paima gyventi į namus, jis praranda instinktus ir po kurio laiko nebegalėtų savarankiškai išgyventi, kai šeimininkui atsibos jį auginti. O juk to nebūtų buvę jei gyvūnas būtų buvęs paliktas augti laisvėje, miške.

♦ Suvaržo gyvūnų dauginimosi instinktus, išoperuoja dauginimosi organus, dėl to pavyzdžiui patinėliai praranda kovingumą ir laisvėje nebegali apsiginti.

♦ Gyvūnai ėsdami parduotuvės maistą ir gyvendami žmonių namuose pradeda sirgti laisvėje visiškai nebūdingomis ligomis.

Negana to žmonės užsimanę auginti naminius gyvūnus ir patys prisidaro sau problemų:

♦ Padaugėja finansinių išlaidų, ne tik maistas, gydymas bet ir įsigudrina vesti gyvūnus į kirpyklas, kai negali kur nors su gyvūnu išvykti, veža pvz. šunis į šunų viešbučius, žodžiu žmonių išradingumui ir kvailumui nėra ribų.

♦ Apriboja savo keliavimą, nes ne visur gali keliauti su gyvūnu.

♦ Sumažėja laisvo laiko, kadangi gyvūną reikia maitinti, prausti vedžioti.

♦ Namuose padaugėja netvarkos, purvo, plaukų, kartais gyvūnai parsineša parazitų.

♦ Gyvūnai, kartais neleidžia miegoti nei Jums nei kaimynams.

Pagirtina yra prižiūrėti beglobius gyvūnus, gelbėti gulbes nuo įšalimo lede ir t.t. Nieko blogo gyvūnais grožėtis miške ar laukuose, tačiau atsiranda daug problemų kuomet žmogus įsigeidžia TURĖTI ir gyvūnas tampa daiktu. J

ei labai norime auginti gyvūną atlikime testą su savimi ar galėtume vietoj “iščiustyto” gyvūno iš parduotuvės ar kt. priimti į savo namus apšiurusį beglobį gyvūną, jį išprausti, duoti jam ėsti ir auginti iki natūralios jo mirties, jei taip tuomet šaunu taip ir padarykite, Jūs tikai mokate prižiūrėti gyvūnus.

Tačiau jei visgi norite pirmojo varianto iš parduotuvės, ko gero gyvūnas Jums atsibos ir į jį žiūrite tik kaip į daiktą.

Ne, su Jumis niekas nėra blogai, tiesiog nepirkite gyvūno, skirkite daugiau laiko sau ir artimiems žmonėms.

O kokia Jūsų nuomonė apie naminius gyvūnų įsigijimą ir auginimą?

skaitytojas Vytautas

mobtechpd.16mb.com

Vetke.lt rasite viską, ko reikia augintiniui: https://vetke.lt/

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 445

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. budinti veterinarijos klinika    -  2020-09-28, 15:44

    Naminis gyvunas yra labai atsakingas zingsnis. Tokie sprendimai turi buti labai apgalvoti, nes tai ilgalaikis isipareigojimas. Reikia apsvarstyti ne tik ar bus galimybe ismaitinti, skirti laiko, bet ir ligos atveju gydyti augintini

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...