infa.lt

Sekančios 48 valandos gali pakeisti pasaulį

15 kovo
20:39 2017
pasaulis

worldsayswhat.com nuotrauka

Prasideda Brexit, Nyderlandai balsuoja, JAV gresia bankrotas. Artimiausiu metu pasaulis gali pasikeisti. Gali būti, jog tai turės įtakos mūsų pinigams, rašo Stefan Beutelsbacher, Nando Sommerfeldt ir Holger Zschäpitz leidinyje Die Welt.

Dar 48 valandos ir pasaulis kažkiek pasikeis. Tai, kas įvyks ateinančių dviejų dienų bėgyje, tikėtina, turės pasekmes. Globalioms rinkoms – ir, pasekoje mūsų pinigams. Vokietijos politikai, kuri, galimai, susidūrė su beprecedenčiu iššūkiu. Europa gali pakeisti savo veidą, o pasaulinė valstybė gali tapti bankrotu.

Prasideda Brexit

Apie Brexit kalbama nuo 2016 metų birželio, tačiau iš tiesų jis kol kas neegzistuoja. Yra tik tautos valia, išsakyta referendume, kuriame britai nusprendė pasitraukti iš Europos Sąjungos. Oficialius pareiškimas šalies pasitraukimui iš ES pagal 50 straipsnį iki šiol nepaduotas. Tačiau dabar situacija tampa rimta. Procesas prasideda. Vakar Britanijos parlamentas priėmė įstatymą dėl Brexit, remdamasi kuriuo vyriausybė gali pradėti išėjimą iš Europos Sąjungos.

Kai Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II patvirtins įstatymą, premjerė Theresa May gali paduoti užklausą pasitraukimui iš ES. Dauguma ekspertų prognozuoja, jog May pradės oficialias derybas dėl išėjimo ne prieš rinkimus Nyderlanduose, o tik kovo pabaigoje.

„Dabar bus sudėtingas etapas“, – sako James McCormack iš Fitch reitingų agentūros. Britai atsidūrė sudėtingoje situacijoje. „Jie nekontroliuoja nei derybų objekto, nei tvarkos“. Taip pat nežinoma, kokią sąskaitą Europa pateiks Britanijai už išėjimą.

Jau šiandien skolos tapo problema salai. Valstybė ir privatūs namų ūkiai gyvena už savo galimybių ribų. Valstybės skolos santykis sudaro apie 90% ekonominės gamybos. Privatūs namų ūkiai taip pat turi milžiniškus įsiskolinimus. To pasekoje einamajame šalies balanse atsirado trūkumas – maždaug 5% ekonominės gamybos. Jį būtina užpildyti užsienio kapitalo pagalba. Jeigu investuotojai praras pasitikėjimą, iškils finansinės krizės grėsmė, kaip 1970 metais, kai prireikė Tarptautinio valiutinio fondo įsikišimo. Todėl daug kas priklausys nuo to, kaip investuotojai sureaguos į Brexit. Deutsche Bank, pavyzdžiui, laukia, kad po pareiškimo padavimo išėjimui, svaro kursas gali nukristi maždaug 6 procentais.

Nestabilūs Nyderlandai

Balsavimas Nyderlanduose – tai europiečių rinkiminių metų pradžia. Rezultatas nustatys artimiausių savaičių ir mėnesių toną. Neseniai esamas premjeras Mark Rutte buvo truputį priešakyje, tačiau dabar dešinysis populistas Geert Wilders su savo laisvės Partija (PVV) gauna naudą iš atviro konflikto su Turkija.

Ir, netgi jei rinkimų nugalėtojas Wildersas galutinėje pasekoje, kaip laukiama, negaus daugumos vyriausybėje, Europos Sąjungoje baiminamasi domino efekto. Jeigu Wildersas gaus didžiąją dalį balsų šalyje, esančioje viena iš ES įkūrėjų, tai jis prileis prie valdžios dešiniuosius. Tuomet Marine Le Pen prezidentavimo idėja Prancūzijoje gąsdins žmones dar mažiau.

Politinė situacija Nyderlanduose nestabili ir be Wilderso. Pasak neseniai vykdytų apklausų, trys pagrindinės partijos visos kartu gaus tik 40%, o rinkimuose prieš 4 metus jos galėjo tikėtis 60%. Todėl naujajai vyriausybei prireiks mažiausiai keturių partijų. Dauge;op metų bėgyje Nyderlandai buvo laikomi stabilumo garantu, bet dabar viskas pasikeitė. Tai demonstruoja taip vadinamas analitinės kompanijos Sentix indeksas Nexit. Pagal jį investuotojai vertina Nyderlandų pasitraukimo iš €uro zonos tikimybę 3,6%. Tai kur kas daugiau už daugiametį vidutinį rodiklį, sudariusį mažiau nei 1%.

FRS prakeikimas

Trečiadienį vakare, 19 valandą Vokietijos laiku, Janet Yellen padarys kažką tokio, kas gali nepatikti pasauliui: ji pakels palūkanų normas. Todėl, kad pasaulinės ekonomikos pagalbinė medžiaga – tai pigūs pinigai. Jeigu pats svarbiausias pasaulio centrinis bankas pakelia pačios svarbiausios pasaulio valiutos kainą, neatmestina, kad gali būti pašaliniai efektai.

Finansinės rinkos vadina tai FRS prakeikimu, turėdamos omenyje, jog prieš kiekvieną krachą fondų rinkose vyko palūkanų normų pakėlimas. 1974, 1987, 2000 ar 2008 metais – kiekvieną kartą, kai Federalinė rezervų sistema (FRS) kėlė palūkanų normas, anksčiau ar vėliau vyko intensyvus išpardavimas. Šiandien rizika ypač aukšta. Visų pirma, JAV rinka po finansų krizių susidurdavo tik su kainų augimu.

Investuotojai ramina save bergždžiomis iliuzijomis. Baimės indeksas Vix priartėjo prie savo daugiamečio minimumo. Bet tai greitai gali privesti prie nusivylimo, ypač tuo atveju, kai JAV Centrinis bankas signalizuoja apie daugiau kaip tris sekančius padidėjimus šiais metais.

Tai gali sugriauti prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) politinius planus, kurių pagrindu didele dalimi grindžiamas biržos bumas. Ekonomikos stimuliavimo programa trilijonais dolerių, kuri iš esmės turi būti finansuojama kredituojant, gali būti realizuota tik pigių pinigų pagalba.

Skolų draudimas Amerikoje

Iš tiesų, nuo ketvirtadienio Trampas daugiau negalės skolintis nė cento. Trečiadienį sueina svarbi data. Ir tada įsigalioja oficiali skolinimosi riba, kuri šiuo metu sudaro daugiau nei 18 trilijonų dolerių. Tuo pačiu šiuo metu deficitas sudaro beveik 20 trilijonų. Tačiau, skolinimosi lubos buvo atidėtos 2015-ųjų spalį – iki aukščiau minėtos 2017-ūųjų kovo 15 dienos.

Nuo ketvirtadienio JAV iždas daugiau negalės pardavinėti naujų obligacijų, tai yra, vyriausybei teks apsieiti einamųjų įplaukų lėšomis. Tai vyks ne pirmą kartą, kai riba keliama ne laiku. Skolinimosi riba ir jos padidinimas – tai visada politinis klausimas. Praeityje netgi buvo tekę uždaryti vyriausybę, nes ji negalėjo užmokėti darbuotojams.

Nors niekada nebuvo prieita ii to, kad amerikiečiai nebūtų galėję sumokėti savo skolų laiku, tai yra, subankrutavę. Tačiau ginčai dėl skolinimosi ribos 2011 metų vasarą paaštrėjo tiek, kad reitingų agentūra S&P peržiūrėjo aukščiausia įvertinimą amerikiečiams. Kongresas padidino skolinimosi ribą rugpjūtį – dvi dienos prieš tai, kai pas finansų ministrą baigėsi pinigai įsipareigojimų vykdymui.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami ją Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 505

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. zilvinas    -  2017-03-15, 21:43

    geras dekui

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....