infa.lt

Seimas sieks patraukti baudžiamojon atsakomybėn Petrą Gražulį

14 kovo
22:59 2017
Petras Gražulis

© Stasio Žumbio nuotr | ve.lt

Seimas, išklausęs generalinio prokuroro Evaldo Pašilio pranešimą ir vadovaudamasis Seimo statutu, sudarė Seimo laikinąją tyrimo komisiją dėl sutikimo Seimo narį Petrą Gražulį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę. Už Seimo nutarimą (projektas Nr. XIIIP-448) balsavo 94 Seimo nariai, prieš – 8, susilaikė 4 parlamentarai.

Komisiją nutarta sudaryti iš 12 Seimo narių: Vidos Ačienės, Petro Nevulio, Mindaugo Puidoko, Juozo Rimkaus, Agnės Širinskienės (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija), Virgilijaus Aleknos (Liberalų sąjūdžio frakcija), Rimo Andrikio (frakcija „Tvarka ir teisingumas“), Tado Langaičio, Kęstučio Masiulio, Monikos Navickienės (Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija), Česlavo Olševkio (Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija), Algimanto Salamakino (Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija). Komisijai, kurios pirmininku paskirtas Seimo narys A. Salamakinas, tyrimą atlikti pavesta iki kovo 21 d.

Kaip informavo generalinis prokuroras E. Pašilis, Generalinėje prokuratūroje 2016 m. kovo 3 d. pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo prokuroro veiklai pagal požymius nusikalstamos veikos, numatytos Baudžiamojo kodekso 231 straipsnio 1 dalyje. „Šio ikiteisminio tyrimo duomenimis, Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras I. Mikelionis 2016 m. kovo 1 d. spaudos konferencijos metu informavo visuomenę, kad viename ikiteisminiame tyrime dėl įtariamų korupcinių veikų prokuratūra svarsto galimybę kreiptis į Europos Parlamentą ir prašyti panaikinti partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovo, Europos Parlamento nario R. Pakso teisinę neliečiamybę.

Kovo 2 d., tai yra jau kitą dieną po šios informacijos paviešinimo, apie 11 val., Seimo narys Petras Gražulis surengė spaudos konferenciją Seime, kurios metu pranešė apie tą pačią dieną planuojamą surengti piketą prie prokuroro I. Mikelionio ir jo šeimos gyvenamojo namo. Žiniasklaidai ir visuomenei šios spaudos konferencijos metu buvo nurodytas tikslus prokuroro šeimos, kurioje yra nepilnamečių vaikų, gyvenamojo namo adresas, bei tikslus piketo laikas.

Piketas nurodytu adresu vyko nuo 15 iki 15.30 val. Jo metu kiti du piketo dalyviai, kuriems šiame ikiteisminiame tyrime jau yra įteikti pranešimai apie nutarimus, laikė iškabas „Mikelionis + Urbonavičius = savivalė!“, „Mikelioni, tramdyk Specialiųjų tyrimų tarnybą!“ Seimo narys P. Gražulis piketo metu laikė iškabą su užrašu „Mikelioni, liaukis politikuoti!“ Minėtus piketo dalyvius bei Seimo narį P. Gražulį žurnalistai filmavo, fotografavo, ėmė interviu prokuroro I. Mikelionio gyvenamojo namo fone. Šie veiksmai buvo tęsiami net ir tuomet, kai piketo metu į namus grįžo prokuroro I. Mikelionio sutuoktinė, nepilnametis sūnus, kurie dėl to pasijuto nesaugūs“, – teigė E. Pašilis.

Pasak jo, ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Seimo narys P. Gražulis, veikdamas kartu su kitais asmenimis, galimai siekė daryti psichologinį poveikį prokurorui I. Mikelioniui, trukdė prokurorui atlikti aukštesniojo prokuroro pareigas, susijusias su rezonansinės baudžiamosios bylos tyrimu, galimai siekė paveikti šio ikiteisminio tyrimo eigą. „Už šią nusikalstamą veiką numatyta Baudžiamojo kodekso 231 straipsnio 1 dalyje asmuo gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų“, – sakė generalinis prokuroras.

Seimo statutas numato, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė, išskyrus atvejus, kai jis užtinkamas bedarantis nusikaltimą (in flagranti). Šiais atvejais generalinis prokuroras apie tai nedelsdamas praneša Seimui.

Parengė

Rimas Rudaitis

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 100

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....

Durnius rimtu veidu....

Tokiu kliedesių net skaityti neverta. Užtenka antraštės....

Aistės Gedvilienės įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/11562a80f72e11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosflp Algirdo Stonšaičio įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/3346c470f70f11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosfh5 Abiem atvejais baudėjai...

Regis programa i prezidentus nereikia ir kurti, samdyti specialistus o tiesiog paskaityti aktuolijas ir gali...

Ona

Labai gerai, kad kreipėsi, gal sumažins...