infa.lt

Viešuosius pirkimus krašto apsaugos sistemoje vykdys centralizuota KAS pirkimų agentūra

13 kovo
18:28 2017

per optinį taikiklį

Agentūra visu pajėgumu veiks jau nuo kitų metų sausio ir vykdys 95 proc. krašto apsaugos sistemos pirkimų

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Gynybos resursų taryba (GRT) penktadienį, kovo 10 d., pritarė Krašto apsaugos sistemos (KAS) viešųjų pirkimų reformai, kurios ašis – pagal užsienio šalių modelį steigiama centralizuota KAS pirkimų agentūra.

„Siekiame užtikrinti efektyvų ir skaidrų krašto gynybai skirtų lėšų naudojimą – tai reiškia atsakingą pirkimų planavimą, kruopščią rinkos analizę, skaidrų pirkimų procesą ir atidžią sutarties įgyvendinimo kontrolę“, – sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Pasak ministro, esminis pokytis, kurio siekia reforma – lėšų įsisavinimą pakeisti lėšų investavimu, t.y., orientacija į rezultatą, kur kiekvienas euras sustiprina Lietuvos kariuomenę ir gerina kario aprūpinimą. „Pirma, visi pirkimai turi būti pagrįsti ilgalaikiu Lietuvos kariuomenės planavimu bei prioritetais. Antra, pirkimų centralizavimas leis supaprastinti jų valdymą ir procedūras, užtikrinti jų skaidrumą, įvardinti konkrečias atsakomybes. Trečia, agentūroje sukoncentruosime aukščiausią pirkimų kompetenciją, kas įgalins gerosios praktikos kaupimą ir sklaidą“, – sakė R. Karoblis.

Naujoji KAS pirkimų agentūra pradės pilnai vykdyti savo funkcijas nuo kitų metų pradžios ir bus atsakinga už visus krašto apsaugos sistemos pirkimus, viršijančius mažos vertės pirkimų ribas. Tokių KAS yra apie 95 proc. – tai didelės vertės ginkluotės, infrastruktūros, ryšių, informacinių sistemų ir kt. pirkimai. Tuo tarpu KAS perkančiosios organizacijos savarankiškai galės vykdyti tik mažos vertės pirkimus – jų dalis KAS pirkimuose sudaro iki 5 proc., ir daugiausia tai – kasdien naudojamų prekių ir paslaugų susiję pirkimai, kurių centralizavimas nebūtų efektyvus.

Naujų darbo vietų steigiama nebus – etatai į agentūrą bus perkelti iš mažinamų KAS perkančiųjų organizacijų, iš viso – apie pusantro šimto.

Tuo tarpu Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai kartu su Krašto apsaugos ministerijos ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovais sutarė bendradarbiauti, siekdami užtikrinti viešųjų pirkimų skaidrumą bei pašalinti teisinio reglamentavimo spragas.

Pasak NSGK pirmininko Vytauto Bako, gynybos sistemai skiriamas finansavimas privalo būti naudojamas skaidriai iki kiekvieno euro cento: „Glaudesnis tarpinstitucinis bendradarbiavimas padės bendromis jėgomis užtikrinti skaidrumą“. Atsižvelgiant į tai, NSGK prašymu, STT atliks KAM nustatyto ir būsimo teisinio reglamentavimo, susijusio su viešųjų pirkimų planavimu, vykdymu, viešųjų pirkimų sutarčių įgyvendinimu ir šių procedūrų kontrole, antikorupcinį vertinimą.

KAS pirkimų agentūra kuriama remiantis NATO ir Europos Sąjungos šalių gynybos pirkimų sistemų praktika.

Asociatyvi nuotrauka, Lietuvos kariuomenės archyvo

kam.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 94

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pamatysime ir juoduku su Rusijos vėliava. Rusai naudos artilerija aviacines bombas FAB 3T ir viršgarsines...

Rrr

Pirmą kartą įspėjimas, o toliau vėl baudos? Juridiniams asmenims - baudos iškart - kodėl? Kuo...

Rrr

Atrodytų mūsų tai neliečia, tai kažkokios virtualios valiutos, pinigų pervedimus vykdančios įmonės, bet iš tiesų...

Dabar į pasaulį žvelgiama per išangę, ne per akį...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....