infa.lt

Raketų sugrįžimas į Europą

03 kovo
08:56 2017
raketos

keywordsuggest.org nuotrauka

Neužilgo pasaulyje gali įvykti „tikra raketinė krizė, ir tartis vienam su kitu teks Vladimirui Putinui su Donaldu Trampu“, – rašo Die Zeit leidinio politinis apžvalgininkas Matias Nasas, papildydamas, jog „stebėti tai bus baisu“.

Kalba eina apie Susitarimą dėl trumpojo ir vidutinio nuotolio raketų (TVNR) likvidavimą, pasirašytą Vašingtone Ronaldo Reigano ir Michailo Gorbačiovo 1987 metų gruodžio mėnesį. Susitarimas draudžia antžeminių balistinių ir sparnuotųjų raketų su skrydžio nuotoliu nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų, kūrimą, gamybą ir bandymus.

Būtent šio susitarimo dėka buvo sunaikinta ištisa branduolinių raketų karta – apie 3 tūkst. vienetų. Rusai sunaikino SS-20 raketas, o amerikiečiai – Pershing-2. Minėtas susitarimas tapo svarbiu etapu kelyje į šaltojo karo pabaigą.

„Tačiau dabar šiai istorinei sėkmei iškilo pavojus”, – pabrėžia autorius: Rusija pradėjo naujų antžeminio bazavimo sparnuotųjų raketų, patenkančių į TVNR draudimų apibrėžimą, dislokavimą. Pasak The New York Times informacijos, Rusija iki šiol jau pateikė ginkluotei du tokių raketų divizionus. Kiekviename iš jų – po keturias mobilias paleidžiamąsias sistemas, ginkluotas šešiomis raketomis su branduoliniais užtaisais. Vienas iš divizionų dislokuotas netoli nuo Kapustin Jar Rusijos pietuose, o apie kito buvimo vietą nieko nežinoma. Trampo vyriausybės atstovai patvirtino šį laikraščio pranešimą, rašo Nasas.

Sparnuotosios raketos, amerikiečių pavadintos SSC-8, pažeidžia minėtą Susitarimą. Obamos administracija dar 2011 metais ėmė sekti naujų sparnuotųjų raketų bandymus, o po trijų metų išsiuntė į Maskvą aukšto lygmens delegaciją, tam, kad priverstų Rusiją laikytis susitarimo. Bet tada Putino vyriausybė pareiškė, jog ji nieko nepažeidė, ir pati apkaltino amerikiečius sukūrus priešraketinės gynybos sistemą Rumunijoje ir Lenkijoje, kas, esą, neatitinka susitarimo nuostatų.

„Žinoma, išlieka viltis, jog naujos branduolinės ginkluotės varžybos Europoje bus sustabdytos“, – tikisi autorius. Tuo labiau, jog Šiaurės aljanse tvyro įsitikinimas, kad nei Rusija, nei Vakarai nesuinteresuoti trumpo skrydžio ir perspėjimo laikotarpio raketų dislokacija. Tačiau, atkreipia dėmesį žurnalistas, „jokie ankstesni kreipimaisi iš Vašingtono ir Briuselio negalėjo sustabdyti Rusijos kuriant SSC-8 raketas“.

Galbūt, Putinas pasiryžęs nutraukti TVNR susitarimą, nes mato grėsmę savo šaliai iš Kinijoje, Indijoje, Pakistane, KLDR ir Irane kuriamų vidutinio nuotolio raketų, tęsia žurnalistas. Tačiau vienas aukštas NATO atstovas laiko šią versiją mažai tikėtina: „Rusija, turėdama didelį tarpkontinentinių ir tolimojo nuotolio raketų skaičių, turi tokią didelę smogiamąją galią, kad galės dar labai ilgai efektyviai sulaikyti bet kokią grėsmę“.

Tuo tarpu JAV Kongrese jau imama reikalauti imtis kontrpriemonių prieš Rusiją. Pavyzdžiui, respublikonas Tomas Cotton’as iš Arkanzaso valstijos, laikraščių pranešimuose apie SSC-8 raketų dislokavimą, įžvelgia būtinybę Jungtinėms Valstijoms didinti savo branduolines pajėgas Europoje.

Tačiau tai taptu naujų ginklavimosi varžybų pradžia, rašo autorius. „Sveiki atvykę atgal į 1980-uosius!“ įspėja Nasas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 161

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...