infa.lt

Kelionė sveikatos link „10 tūkstančių žingsnių kasdien: moterys eina į Romą, vyrai – į Atėnus“

03 kovo
06:50 2017

Moterys į Romą, vyrai - į Atėnus

Kovo 1 d. prasidėjo akcija „10 tūkstančių žingsnių kasdien: moterys eina į Romą, vyrai – į Atėnus“ (toliau – akcija). Akcijos tikslas – skatinti gyventojų fizinį aktyvumą, kasdien nueinant (nubėgant, nučiuožiant, nuplaukiant ar kitaip įveikiant) 10 tūkst. žingsnių atitinkantį atstumą. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos interneto svetainėje galima susipažinti su akcijos nuostatais.

Akcijoje gali dalyvauti visi vyresni nei 18 m. amžiaus Lietuvos piliečiai. Reikia tik iš Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro interneto svetainės (toliau-SMLPC) atsisiųsti akcijos dalyvės arba dalyvio kortelę ir ją pildyti. Moterys pildo akcijos dalyvės, einančios į Romą, kortelę, vyrai – akcijos dalyvio, einančio į Atėnus, kortelę. Parsisiųstą dalyvio kortelę galima pildyti kompiuteriu arba atsispausdinti ir pildyti ranka. Nueitą (ar kitaip įveiktą) atstumą reikia registruoti kortelės antrame puslapyje pateiktame akcijos dalyvės/dalyvio dienoraštyje. Skaičiavimui palengvinti sumuojama savaitės ir mėnesio žingsnių suma.

Moterys, „eidamos į Romą“ per 208 akcijos dienas (iki 2017 m. rugsėjo 24 d.), turi nueiti 2 mln. 80 tūkst. žingsnių. Vyrai, „eidami į Atėnus“ per 230 akcijos dienų (iki 2017 m. spalio 15 d.), turi nueiti 2 mln. 300 tūkst. žingsnių.

Manome paskatinsime dalyvius greičiau apsispręsti dalyvauti akcijoje iš anksto pateikdami atsakymus į klausimus:

Ar reikia į akciją registruotis?

Nereikia. Užtenka atsisiųsti dalyvio kortelę į savo kompiuterį ir pildyti (tai galima daryti kompiuteryje įrašant į tos dienos langelį nueitus žingsnius arba atsispausdinti kortelę ir pildyti ranka).

Kokios fizinio aktyvumo rūšys registruojamos?

Registruojami nueiti (įskaitant šiaurietiškąjį ėjimą su lazdomis), nubėgti, slidėmis, pačiūžomis nučiuožti (galima naudotis ir treniruokliais, imituojančiais ėjimą, bėgimą, lipimą laiptais, čiuožimą), „nuplaukti“ žingsniai.

Kokios fizinio aktyvumo rūšys neregistruojamos?

Šioje akcijoje neregistruojamas važiavimas dviračiu (įskaitant dviračio treniruoklius), riedučiais, riedlentėmis ir kitos atsakant į 2 klausimą neįvardintos fizinio aktyvumo rūšys.

Kaip skaičiuoti ir registruoti žingsnius?

Skaičiavimo būdą pasirenka pats akcijos dalyvis. Bet visas nueitas, nubėgtas, nučiuožtas ar nuplauktas atstumas „verčiamas“ į žingsnius. Galima naudotis žingsniamačiu, išmaniojo telefono programėlėmis, žingsnius apskaičiuoti pagal nueitą, nubėgtą, nučiuožtą ar nuplauktą atstumą. Žinodami nueitą, nubėgtą, nučiuožtą ar nuplauktą atstumą (jį rodo ir treniruokliai) ir savo žingsnio ilgį (išsimatuojate arba naudojate vidutinį žingsnio ilgį – 75 cm), galite nueitą, nubėgtą, nučiuožtą ar nuplauktą atstumą paversti į žingsnius ir jį įrašyti į tos dienos langelį.

Pavyzdys: per dieną nuėjau 5 km, nubėgau 500 m, nuplaukiau – 100 m. Kiek žingsnių įrašyti į dienoraštį?

0,75 m = 1 žingsnis, tai 5000 m = 5000 : 0,75 = 6667 žingsniai; 500 m = 500 : 0,75 = 667 žingsniai;

100 m = 100 : 0,75 = 133 žingsniai. Iš viso = 6667 + 667+ 133 = 7467 žingsniai (kitą dieną reikėtų daugiau pasistengti, nes nepasiektas dienos tikslas – 10 000 žingsnių arba 7,5 km, skaičiuojant pagal nueitą, nubėgtą ar kitaip įveiktą atstumą).

Kas patvirtins akcijos dalyvio nueitų žingsnių skaičių?

Pirmiausia pats dalyvis, išsiųsdamas organizatoriams užpildytą dalyvio kortelę, patvirtina, kad jo deklaruota nueitų žingsnių suma yra teisinga. Antra, dalyvio kortelėje įrašo ne tik savo duomenis, bet pateikia ir asmens, galinčio patvirtinti faktą apie jo nueitus žingsnius, vardą ir telefono numerį. Tai turi būti asmuo, kuris žinotų apie Jūsų dalyvavimą akcijoje ir domėtųsi jūsų ,,normatyvo“ vykdymu.

Žingsniamačiai, mobiliosios programėlės kaip įrodymai, netinka. Liudytojų gali būti ir keletas, jeigu įvairiu laiku būsite įvairiose vietose, keliausite. „Melo detektorių“ nenaudosime, nes pasitikėsime Jūsų ir liudininkų patvirtinimais.

Ar galima akciją baigti anksčiau (įveikiant daugiau nei 10 tūkst. žingsnių kasdien)?

Akcijos tikslas – reguliarus fizinis aktyvumas, mes neskatiname varžytis, kas greičiau įveiks šį atstumą. Savaitės dienomis nueitų žingsnių skaičius gali būti įvairus (galite išvykti į komandiruotę, susirgti ir pan.), tačiau reikia siekti, kad mėnesio laikotarpiu nukrypimai nebūtų dideli. Ir lauksime Jūsų kortelių su dienynais nurodytu laiku (anksčiau atsiuntę jokio pirmumo pretenduojant į apdovanojimus neįgyja).

Kada planuojamos akcijos nugalėtojų kelionės į Romą ir Atėnus?

Lapkričio gale ar gruodžio mėn. pradžioje. Tikslesnė data bus paskelbta iš anksto SMLPC interneto svetainėje.

Kaip bus registruojami akcijos dalyviai?

Akcijos dalyvės moterys, nuo kovo 1 d. iki rugsėjo 24 d. nuėjusios ne mažiau kaip 2 mln. 80 tūkst. žingsnių, ir dalyviai vyrai, nuo kovo 1 d. iki spalio 15 d. nuėję ne mažiau kaip 2 mln. 300 tūkst. Žingsnių, iki spalio 26 d. 12 val. atsiunčia el. paštu arba faksu užpildytas dalyvio korteles ir dienoraščius (abu atsisiųstus dalyvio lapus). Eilės tvarka registruojami tik tie akcijos dalyviai, kurie akcijos metu įveikė nurodytą žingsnių skaičių. Suteikti eilės numeriai dalyvaus atsitiktinėje atrankoje viešo renginio metu. Nugalėtojo kortelėje nurodytu telefonu bus susisiekta su asmeniu, kuris gali patvirtinti jūsų nueitų žingsnių faktą. Po to paskelbiamas akcijos nugalėtojas ir kitų prizų laimėtojai.

Kokia šios akcijos nauda jos dalyviui?

Mokslininkai nustatė, kad reguliarus fizinis aktyvumas (10 tūkst. žingsnių kasdien) stiprina jūsų sveikatą, 30 proc. sumažina riziką susirgti ir numirti nuo širdies infarkto, insulto ir kitų ,,civilizacijos“ sukeltų ligų, didina ištvermę, gerina fizinį pajėgumą ir psichinę būseną.

Daugiau apie vaikščiojimo naudą sveikatai galite perskaityti SMLPC interneto svetainėje patalpintame leidiniuose „Vaikščioti malonu ir sveika“ ir „Žingsniai geros savijautos link. Kas svarbu vyresniems žmonėms pradedant ėjimo, šiaurietiško ėjimo, bėgimo pratybas.“

Be to, motyvacijai paskatinti yra numatyti atsitiktinai atrinktų akcijos dalyvių apdovanojimai. Be pagrindinių prizų – savaitgalio kelionės į Romą (moterims) ir Atėnus (vyrams) – laukia daug kitų prizų, apie kuriuos pranešime kitose akcijos naujienose. Pagrindinius akcijos prizus – savaitgalio keliones į Romą ir Atėnus – skiria pagrindinis akcijos sumanytojas ir organizatorius Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras.

Akcijos dalyviai, įveikę minėtus atstumus, užpildytas dalyvio korteles su žingsnių registracijos dienoraščiais iki 2017 m. spalio 26 d. 12 val. išsiunčia el. paštu zenonas.javtokas@smlpc.lt arba faksu (8 5) 273 7397. Atsiųstos dalyvio kortelės bus numeruojamos ir dalyvaus atsitiktinėje akcijos dalyvių apdovanojimų atrankoje, kuri vyks 2017 m. spalio 27 d. viešo renginio metu.

Kviečiame visus aktyviai dalyvauti akcijoje. Primename žymų Horacijaus posakį: „Jeigu nebėgiosi, kol sveikas, bėgiosi (aut. past. pas gydytojus), kai susirgsi“.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro

Sveikatos mokyklos informacija

sam.lrv.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 121

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....