infa.lt

Vokietijos bomba

26 vasario
07:30 2017
Leopard 2

commons.wikimedia.org/Bundeswehr Fotos

Donaldas Trampas (Donald Trump) blaškosi nuo kraštutinumo prie kraštutinumo, Putinas grasina, rašo Der Spiegel. Kažkas jau kukliai klausia: kas apgins mus, jeigu ateis rusai? Pavojinga šaltojo karo laikų logika vėl tapo aktuali, dar daugiau, viskas gali būti kur kas baisiau: pastaruoju metu vis dažniau skamba klausimas apie tai ar verta Vokietijai pasirūpinti atomine bomba.

„Seniai jau tokių dalykų nebuvo, vokiečių tankai paėmė kursą į Rytus. Tankai Leopard ir karinės pėstininkų mašinos Marder pasiekė Lietuvą. Kokiu tikslu jos stovės už šimto kilometrų nuo Rusijos teritorijos? Atgrasyti rusų agresiją?” – klausia publikacijos autorius Jakobas Augsteinas.

Negi mes stebime šaltojo karo beprotybės sugrįžimą? „Negi mums neužilgo vėl teks mąstyti „mutual assured destruction” (garantuoto tarpusavio sunaikinimo strategijos, paveldėtos nuo šaltojo karo laikų) kategorijomis? Jeigu viskas eis ta pačia dvasia ir toliau, Vokietija galų gale virs branduoline valstybe”, – svarsto žurnalistas.

Iki 2024 metų vokiečiai turės padidinti savo karinį biudžetą iki 2% BVP. Šiai dienai tai reiškia karinių išlaidų augimą nuo 39 iki 65 milijardų dolerių. „Ir šie skaičiai – pastebi autorius, – paimti ne iš Donaldo Trampo Twitterio, ir nėra „feikinės naujienos“ pavyzdys. Federalinė kanclerė asmeniškai pažadėjo amerikiečiams tokį Vokietijos karinių išlaidų padidinimą. Apie ką ji galvojo? Apie tai, jog šio pažado niekada neteks išpildyti? Štai čia ji suklydo“, – įsitikinęs autorius.

Prezidentas Trampas, nežiūrint į visą savo skandalingą būdą, skaičiuoti moka. 65 milijardai dolerių – baisi suma. „Tuo pačiu rusai, prieš kuriuos visa tai turi būti nukreipta, 2015 metais gynybinėms reikmėms, kai kuriais duomenimis, išleido 66 milijardus dolerių. Jeigu Vokietija pilna apimtimi imsis vykdyti visus sutartinius įsipareigojimus šiuo klausimu, ji taps pajėgi išvesti iš rikiuotės visas likusias NATO šalis. Tai kam numatoma leisti šią sumą?“, – vėl užduoda klausimą medžiagos autorius.

Pavyzdžiui, atominėms bomboms, mano jis. „Nors atominės bombos ir nenaudingos, tačiau brangiai kainuoja. Pilkasis Lenkijos kardinolas, valdančiosios „Teisė ir teisingumas“ partijos lyderis Jarosław’as Kaczyński’s kartą savo interviu FAZ jau ragino tam, kad Europa turi virsti branduoline valstybe kaip atsvara Rusijai“.

Šia tema svarstė ir Bild: kas jeigu JAV pasitrauks iš Senojo kontinento? Tai, kiek Europa pasirodys nepajėgi apsiginti be JAV palaikymo, rodo sekantis sulyginimas: Europa turi 512 branduolinių galvučių, o Rusijos arsenale jų yra apie 7 tūkstančius, nurodo Bild žurnalistai.

Tai ko gi reikia vokiečiams Baltijos valstybėse? – klausia Der Spiegel. „Rusija galėtų užkariauti Baltijos šalis greičiau, nei mes spėtume jas pasiekti, kad jas apgintume“, – pareiškė pereitą vasarą generolas Ben’as Hodges’as, vadovaujantis JAV sausumos pajėgoms Europoje.

„O ką jei rusai sugalvos pereiti Čiudo ežerą ir užgrobti Estiją?“, – ironizuoja autorius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 298

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...