infa.lt

Bžezinskis ir Vasermanas siūlo Trampui aljansą su Kinija ir Rusija

21 vasario
15:58 2017
Zbignevas Bžezinskis

AP nuotrauka

„Pasaulinė tvarka išbalansuota“, – rašo savo straipsnyje The New York Times Zbignevas Bžezinskis (Zbigniew Brzezinski -anksčiau prezidento Karterio patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, o dabar patikėtinių tarybos centro Center for Strategic and International Studies narys) ir Polas Vasermanas (Paul Wasserman – mokslinis centro bendradarbis). Tačiau, jų požiūriu, prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) kol kas nesuformulavo esminių pareiškimų šiuo atžvilgiu, ir pasaulis turi tenkintis jo komandos pasisakymais – kartais neatsakingais, nekoordinuotais ar nemokšiškais.

Bžezisnkis ir Vasermanas rekomenduoja Trampui pasakyti kalbą, kurioje būtų pateikta sava koncepcija ir užtikrinimas, jog Amerika vadovaus pastangoms kuriant stabilesnį pasaulį.

„Gali būti, jog mes nesutinkame su prezidentu Trampu klausimais, liečiančiais jo kasdienius sprendimus, bet mes kviečiame jį pripažinti, kad idealus ilgalaikis sprendimas – tai bendros, trijų valstybių turinčių karinį pranašumą (JAV, Kinijos ir Rusijos) pastangos, palaikant globalų stabilumą“, – rašo Bžezinskis ir Vasermanas.

Autorių nuomone, jeigu Amerika ir Kinija pasieks strateginį susitarimą, tai gali sukurti pagrindus labiau ilgalaikei trišalei sutarčiai, nes Rusija gali išsigąsti, kad gali būti paminti jos interesai.

„Amerika taip pat turi suvokti riziką, jog Kinija ir Rusija sudarys strateginį aljansą. Todėl JAV turi vengti bandymų elgtis su Kinija kaip su pavaldine: tokie bandymai beveik garantuotų Kinijos suartėjimą su Rusija“, – rašoma straipsnyje.

Kad būtų išspręsta Šiaurės Korėjos problema, autoriai siūlo stiprinti bendradarbiavimą tarp šios šalies kaimynių, „tame tarpe Kinija, Japonija (ir potencialiai Rusija), o taip pat JAV“.

„Jeigu JAV rengiasi gerinti santykius su Rusija, jos turi išsireikalauti, kad abi pusės vėl pripažintų prievolę laikytis įstatymų – tarptautinės tvarkos šerdies. Išoriniai santykių pagerėjimo požymiai neturi būti uždanga, už kurios slepiasi apgaulė, manevravimas ar prievarta silpnesnių kaimynių atžvilgiu. Prezidento Trampo siekis suderinti konstruktyvius tarpusavio santykius su Rusija – visiškai racionalus, tačiau būtini leistino elgesio rėmai, kurių dabar, deja, nėra“, – teigia straipsnio autoriai.

Autoriai sveikina tą faktą, jog Trampo administracija patvirtino JAV įsipareigojimus Japonijos ir Pietų Korėjos gynybos atžvilgiu. „Tačiau kaip centrinis NATO elementas Amerika taip pat turi būti pasirengusi ginti Vakarų ir Centrinę Europą“, – rašoma straipsnyje.

„JAV turi aiškiai perteikti Rusijai, jog bet koks karinis įsikišimas Europoje, tame tarpe „žaliųjų žmogeliukų“ taktikos panaudojimas, kurią galima buvo stebėti konflikto Rytų Ukrainoje pradžios metu, iššauks paskui save baudžiamąją, Rusijos jūros kelio į Vakarus, blokadą, kuri palies beveik du trečdalius visų, rusiškos jūrų prekybos apimčių“, – rekomenduoja Bžezinskis ir Vasermanas.

Labai svarbu, kad Amerika ir pasaulis išgirstų iš Trampo lūpų jo koncepciją. „Neišvengiamai būtina „Trampo doktrina“ – nors kažkokia doktrina“, – reziumuoja autoriai.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami ją Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 192

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...