infa.lt

Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus atviras laiškas valdantiesiems: Kodėl valdančioji koalicija žlugdo Lietuvos kaimus?

20 vasario
15:04 2017
Vytautas Kamblevičius

respublika.lt nuotrauka

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) ir Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) skambiai deklaruoja, jog labai rūpi regionų ir kaimo ateitis. LVŽS nuolat pabrėžia rinkiminėje programoje, kaip svarbu yra subalansuota sinergija tarp miestų ir regionų, kaip svarbu išsaugoti gyvybingumą tiek miestuose, tiek kaimiškuose regionuose, tačiau kodėl Vyriausybės neapgalvoti sprendimai kelia tiesioginę grėsmę Lietuvos kaimų išlikimui? Kodėl kaimo žmonių interesai yra paminami?

„Valstiečiai“ pradėjo Lietuvos pašto kaimo paštų reformą, kurią vėliau laiku laikinai pristabdė. Šia neapgalvota ir visuomenėje neišdiskutuota reforma siekiama galutinai sunaikinti Lietuvos pašto skyrius kaimuose. Tai ypatingai skaudžiai palies 465 kaimo vietovėse veikiančius pašto skyrius.

Šios reformos tikslas sutaupyti 6,5mln eurų, tačiau kyla klausimas, kiek dar vertas mūsų Lietuvos kaimas? Džiaugiuosi, jog kaimo bendruomenės susitelkė ir  sukilo prieš jiems primetamą „ateities laiškininkų“ modelį, kuris galutinai pražudys kaimo pašto skyrius. Juk „valstiečių“ naujieji Seimo nariai turėtų žinoti, jog pašto skyrius – informacijos židinys kaimo bendruomenei, kurio dėka yra šviečiami vietos gyventojai. Galbūt valdančioji koalicija siekia galutinai izoliuoti kaimo bendruomenes, kad jas valdyti būtų lengviau?

Per Kalėdas „valstiečiai“, 2017 m. biudžeto skyles nutarė užlopyti Lietuvos kaimų ir miestelių Kelių priežiūros ir plėtros fondo sąskaita: perskirstant 2017 m. biudžetą 50 mln. eurų buvo paimta iš šio Kelių priežiūros fondo. Negana to, vėliau valstiečių iniciatyva dar 32 mln. eurų iš kaimo kelių priežiūros ir plėtros  fondo buvo skirta sostinės gyventojų pridėtinės vertės mokesčio lengvatai šildymui kompensuoti. Vieša paslaptis, jog patys prasčiausi keliai visoje Europoje yra Lietuvoje. Kodėl „valstiečiai“ biudžeto skyles lopo kaimo kelių remontui skiriamomis lėšomis? Kodėl Lietuvos kaimo keliai tampa atpirkimo ožiu lopant biudžeto skyles?

Naujausias Vyriausybės reformos pavyzdys – priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento užmojis – atleisti 1000 savivaldybių ugniagesių ir vietoj jų priimti savanorius, tačiau kyla klausimas kas kaimuose gesins gaisrus?

Naujoji valdžia taip pat pasišovė uždarinėti kaimo mokyklas, nes ketinama pereiti prie „etatinio mokytojų apmokėjimo“ sistemos. Kaime mokykla yra visos bendruomenės kultūrinio ar dar daugiau – dvasinio gyvenimo židinys, todėl akla ekonomikos logika sužlugdys visas kaimo  bendruomenes, o uždarius kaimo mokyklas bus galima ir langines užkalti kaimuose medinėmis lentomis.

Paskutinis planas – sunaikinti visas kaimo parduotuves, kaltinant jas esant visų Lietuvos kaimų girdymo šaltiniu. Kaimo parduotuvėse žmonės bendrauja, sutikę kaimyną pasikalba apie savo rūpesčius ir bėdas. Kodėl „valstiečių“ sveikatos apsaugos ministras negalvoja, kur kaimo žmonės nusipirks duonos ir druskos?

Sveikatos apsaugos ministre, leiskite paklausti, kiek Jums teko aplankyti kaimo vietovėje veikiančių mažų parduotuvėlių, kuriuose dirba šeimos nariai? Juk ne visi kaimo žmonės turi automobilius, kad galėtų vykti į gretimus miestelius nusipirkti maisto, o autobusai jau seniai nevažiuoja į atokiausius kaimelius. Sveikatos apsaugos ministro planas Lietuvos kaimui ne tik išblaivinti, tačiau ir badu marinti be duonos kąsnio?

„Esu kilęs iš kaimo ir man ne gėda tai pripažinti, nes turiu 45 metus patirties žemės ūkyje, tačiau negaliu tylėti matydamas jėga brukamas reformas, kurios tiesiogiai paliečia kaimo žmones. Kyla natūralus klausimas, kas bus toliau ir kada Vyriausybė galutinai pražudys Lietuvos kaimus savo neapgalvotais, tačiau kompleksiniais sprendimais, kurie tiesiogiai nukreipti prieš Lietuvos kaimą?

Aš visada pasisakiau ir pasisakysiu už apgalvotas reformas, kurios bus išdiskutuotos, o kaimo žmonių interesai bus išklausomi, tačiau dabar einama prievartiniu reformos keliu prieš silpniausius kaimo žmones, kurių gyvenimus norima apversti aukštyn kojomis iš Vilniaus neiškėlus kojos. Tikiuosi, jog Valdančioji koalicija supras, kad privalo įsiklausyti į kaimo žmonių interesus prieš reformas, o ne skubos tvarka pradėjus jas vykdyti, nes jei tokiu keliu bus einama tada galutinai  Lietuvos kaime liks tik trobos su užkaltais langais“, – pažymėjo Seimo narys Vytautas Kamblevičius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 323

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. anona    -  2017-02-20, 17:02

    Dėl kitko nelabai žinau kas ir kaip, bet sakyti, kad kaimų parduotuvės bus sunaikintos, tai tikrai su logika, švelniai tariant, prasilenkiama labai smarkiai. Kaip alkoholio pašalinimas iš parduotuvės gali ją sužlugdyti, jeigu žmonės į ją eina pirkti reikalingų maisto ir buities prekių bei vieni su kitais bendrauja, o ne alkoholikai nugula teritoriją, prie pat parduotuvės? Pati irgi bent 40 proc. kaimietiškumo turiu ir gerai žinau, jog jei kaimo parduotuvėj yra reikiamų maisto ir buities prekių bei viskas kainuoja normaliai (ne tiek, kad pigiau gautųsi nuvažiuot miestan ir ten apsipirkt) ir iki jos nereik mint kokių 6 – 12 km., tai ji klesti ir be alkoholikiškų „apsipirkinėjimų”.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. eju    -  2017-02-21, 08:55

    Todėl, kad „valstiečiai” tik deklaruojasi tokie esą. Lygiai taip pat, kad jie yra ir „žalieji”. Tai tuščios deklaracijos ir nieko bendro su tikrove.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. fani    -  2017-02-21, 10:19

    Anona, tai cia ir susiduria du teiginiai, kad kainos ne tokios, kad pigiau i miesta nuvaziuoti ir parduotuves – be alkoholio.Juk alkoholis ir yra didysis saltinis pajamu,nors zudo zmones. ir uzsienyje mazos atokios parduotuves-brangiom kainom.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....

Apie kiekvieną žymų žmogų internete pilna "teisybės" ir jos skleidėjų. Kam tas apskritai daroma? Kokia...

A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...