infa.lt

Latvija. Orientacija į Berlyną

30 sausio
11:54 2017
Andrej Švedov

Andrej Švedov, vyriausias Latvijos laikraščio „Vesti Segodnia“ redaktorius

„Siuzerenas mirė, tegyvuoja siuzerenas! Latvija greit surado sau naują vyresnįjį brolį O ką daryti, jeigu Trampo Amerika nusimetė nuo savęs bet kokią atsakomybę už tuos, kuriuos prisijaukino?”, – rašo Latvijos „Vesti” leidinyje Andrej Švedov.

Tiesą sakant, pasirinkimas ne toks jau ir didelis.

Švedija? Ten dar neužmiršta Latvijos 2008-2010 metų krizė, kai švedų bankai prarado Latvijoje virš milijardo eurų, o Švedijos vyriausybei teko skubiai skolinti šimtus milijonų kolegai Ivars’ui Godmaniui. Kitaip šalis jam vadovaujant nesunkiai galėjo nueiti Parex banko keliu: ribotas mokumas, padalijimas dalimis, pardavimas per aukcionus. Eksperimentas ilgam atmušė Stokholmui norą vadovauti rytiniame Baltijos krante. Politiškai tas nesudėtinga, tačiau ekonomiškai labai nuostolinga.

Gera šalis Britanija, kol ten ten dar laisvai kvėpuoja latvis, bet imtis šefuoti Latviją niekas Londone nenori. Tik-tik patys atsišvartavo nuo europietiškojo „Titaniko“. Nepaims svetimų į gelbėjimo valtį.

Kas dar? Kinija – nesuprantama ir toli. Rusija – suprantama ir iš anksto baisu. Prancūzija – ten jiems pakanka problemų su buvusiomis kolonijomis, ne galvoj naujos. Na, iš tiesų, nesigulti gi po estais! Ar lietuviais, kurie patys ieško po kuo atsigult.

Telieka Vokietija.

„Strateginiu Latvijos partneriu ir sąjungininku Europoje yra Vokietija, todėl, kad mus (latvius) su ja vienija ne tik istoriniai ryšiai, bet ir glaudus politinis ir ekonominis dialogas, bendri interesai ir daugelio klausimų matymas“, — sausio 26 dieną, naują užsienio politikos koncepciją paskelbė užsienio reikalų ministras Edgars Rinkevičs.

Na, ką gi, tikslai nustatyti. Teliko prasistumdyti pro minią pabėgėlių ir vasalų, išsirikiavusią prieš paradinį Bundestago kanceliarijos privažiavimą, kad kad galima būtų išreikšti savo amžiną ištikimybę ir užsitarnauti vokiečių palankumą. Tam reikėtų sugalvoti ir pasiūlyti frau kanclerei kažką labai reikalingo Vokietijai. Galbūt tada išskirs iš minios ir duos degtinei.

Su amerikiečiais viskas buvo paprasta. Išsiųsdavo kovai su pasauliniu terorizmu latvių kareiviukus JAV karinei vadovybei ir tuo pačiu užsitarnaudavo civilių vadovų Baltuosiuose rūmuose ir Kapitolijaus kalvoje palankumą.

O kas vokiečiui mirtis? Kas neramina Angelą Merkel? Oficialus Berlynas to neslepia – pabėgėliai užkankino. Nėra problemų, – Latvijos Respublikos vadovybės žingsnius nesudėtinga numatyti: atveriam glėbį afrikiečiams ir mainais gauname „strateginę Berlyno partnerystę“.

Nepatinka pabėgėliai? Susikentėsite – pamilsite. Už politinį šio pasaulio galingųjų palankumą reikia mokėti. Tame tarpe ir priverstiniu sugyvenimu su nepažįstamas žmonėmis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 83

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....