infa.lt

Liberalai prakalbo apie etiką, pareikalavę atsistatydinti Seimo tarnybinės etikos komisijos vadovą

24 sausio
16:29 2017
Liberalai susitiko su VTEK vadovu

Seimo liberalai susitiko su VTEK vadovu (O.Pasaškovos nuotr)

Susikompromitavęs ir savo vadovaujamos institucijos vardą pažeminęs Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Romas Valentukevičius turi nedelsiant atsistatydinti. Tokios pozicijos laikosi šiandien su VTEK vadovu susitikusi Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija.

„VTEK pirmininko vadovaujamos komisijos darbas ne kartą parodė, kad laimi ne etika ar moralė, o kažkieno partiniai interesai. Tą pamatėme ir rezonansinėje istorijoje dėl Seimo narės naudoto „Agrokoncerno“ automobilio, kai VTEK vadovas priėmė vienasmenius išteisinančius sprendimus ir atsisakė pradėti tyrimą. Pribloškia tai, kad VTEK vadovas iki šiol rezonansinius įvykius vadina rutininiais ir nemato savo atsakomybės. Akivaizdu, kad Komisijos pirmininkas dabar turi kuo greičiau pasitraukti iš pareigų, netempiant laiko ir nesidangstant Seimu. Problemas sukėlė ne Seimas, o pats VTEK pirmininkas, kuris turi įteikti atsistatydinimo pareiškimą“, – sako Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Eugenijus Gentvilas.

Liberalas pabrėžia, kad VTEK pirmininkas siekė klaidinti visuomenę aiškindamas, kad Komisijos nebuvo prašoma ištirti „Agrokoncerno“ automobilio nuomos aplinkybių. „O VTEK vadovo pareiškimai apie tai, kad jis vienas sprendžia, pradėti ar nepradėti tyrimo dėl politikų interesų, labai primena Kremliaus retoriką ir Stalino laikus. Tai įrodo, kad Komisijos pirmininkas negerbia savo kolegialios institucijos darbo, esminių demokratijos principų ir nesiorientuoja, kokioje valstybėje gyvena“, – sako E. Gentvilas.

Liberalai dar 2016 m. lapkritį pasiūlė imtis konkrečių priemonių ir depolitizuoti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos veiklą. Liberalų manymu, Komisiją turi sudaryti teisininkai profesionalai, nevyriausybinių organizacijų skaidrumo ir etikos ekspertai. VTEK sudėtyje turi nebelikti valdžios institucijų skiriamų atstovų.

Atsižvelgiant į liberalų siūlomas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymo pataisas, po du kandidatus į VTEK narius Seimui turėtų teisę teikti Teisėjų taryba ir Lietuvos teisininkų draugija, vieną kandidatą – viešosios įstaigos „Transparency International“ Lietuvos skyrius. Iki šiol į VTEK narius po vieną kandidatą siūlydavo šalies Prezidentas, Seimo Pirmininkas, Ministras Pirmininkas, Teisėjų taryba ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas.

„Nešališkumas, profesionalumas ir kompetencija – tos savybės, kuriomis turi remtis Tarnybinės etikos komisija. VTEK sudarymo principus keičiančios įstatymų pataisos dabar Seime turėtų būti svarstomos prioritetine tvarka“, – teigia E. Gentvilas.

LRS

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 108

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......