infa.lt

Pradedamas cenzūruoti telefonų programinių papildinių parduotuvių parduodamas turinys

20 sausio
07:01 2017

telefonas

„Pasaulyje atsirado naujos formos skaitmeninė cenzūra, kuri gali padėti pradžią kažkam tokiam, turinčiam didelį griaunamąjį pobūdį”, – praneša Farhad Manjoo The New York Times portale.

„Per pastarąsias keletą savaičių Kinijos vyriausybė privertė Apple pašalinti The New York Times papildinius iš kinų App Store versijos. Po to rusų vyriausybė pasiekė to, kad Apple ir Google pašalino programinius papildinius profesionaliam socialiniam tinklui LinkedIn po to, kai tinklas atsisakė perkelti savo duomenis apie Rusijos piliečius į jų gyvenamąją šalį, t. y. Rusiją.

Ir galų gale, praėjusią savaitę Kinijos kontrolė-priežiūros organas nurodė, kad papildinių parduotuvės, veikiančios šalyje, užsiregistruotų vyriausybėje. Akivaizdu, jog po to seks platesni apribojimai papildinių pardavimo vietoms, – rašoma straipsnyje. – Šie žingsniai gali atrodyti neskubūs ir kol kas nekeliančiais nerimo. Kinija visada ribojo pasaulinį tinklą, o Rusija – irgi nėra žodžio laisvės didelė gynėja. Tai kam egi slypi papildinių blokavimo pavojus?

„Štai kame: tai efektyvesnė cenzūros forma“, – tvirtina Manjoo

„Interneto tinklapio blokavimas – tai tas pats lyg bandyti užtverti kelią daugeliui sunkvežimių, vežančių uždraustą knygą. Tam reikalinga infrastruktūra iš techninių instrumentų (panaši į kinų „Didžiąją ugninę sieną“), bet sumanūs naudotojai dažnai gali atrasti aplinkinį kelią. O štai pašalinti programinius papildinius iš parduotuvių – tai tas pats, kas sustabdyti spausdinimo stakles dar prieš išleidžiant knygą.

Jeigu papildinio nėra papildinių parduotuvėje veikiančioje šalyje, jis faktiškai neegzistuoja. Tokia cenzūra beveik visuotinė ir beveik neapeinama, – teigia žurnalistas. – Tačiau tai dar ne istorijos pabaiga. Papildinių pašalinimas apnuogina gilią šiuolaikinės komunikacijos architektūros žaizdą. Tai informacijos centralizacija, mažyli“.

„Lyginant su ankstesnėmis programų platinimo formomis, papildiniai atsisiųsti iš elektroninių parduotuvių, yra patogesni naudotojams ir labiau apsaugoti nuo kenksmingų programų. Jos atneša didesnes pajamas savo kūrėjams. Tačiau dabar yra rizika, kad jos, kaip ir daugelis kitų dalykų patalpintų interneto tinkle, sutvirtins centrinės kontrolės mechanizmus. Daugumoje šalių, Apple ir Google papildinių parduotuvės – tai vienintelės vietos, kuriose galima atrasti programas įtaisams su atitinkamomis operacinėmis sistemomis. (Kinijoje didesnis papildinių parduotuvių pasirinkimas Android operacinei sistemai, tačiau Google ten neturi parduotuvės), – rašoma straipsnyje.

Pirmieji interneto entuziastai laikė jį stebuklingu instrumentu išlaisvinant žmonės nuo žodžio laisvės suvaržymų. Lengvumas su kuriuo įmanoma pašalinti papildinius, parodo tai, jog, jei mes leisime, internetas gali pavirti kažkuo išvirkščiu – viena iš efektyviausių komunikacijos smaugimo priemonių per visą pasaulio istoriją“.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami ją Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 180

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Simas Simaitis    -  2017-01-20, 11:05

    Tai lazda su dviem galais. Buvo sukurta papildinių parduotuvė, kad „avinai” neišsilakstytų ir galima būtų tipo iš vienų rankų „kirpti” juos. Jeigu anksčiau norėjei programinių papildinių, turėjai suk galvą, kur jas rasti, buvo bendravimas su bendraminčiais, žurnalai, ekspertai.
    Tai ko dabar kaltinti kinus ar rusus? Patys jiems padarė paslaugą, taip sakant, palengvino darbą. Dabar aimanuoja.
    Nerasite infos virtualiame pasaulyje, bus geras akstinas susipažinti su kaimynu iš buto šalimais, galbūt jis ir bus tas vienintelis su kuriuo bendrauji virtualiai, o jis tau pašonėje.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......