infa.lt

Lietuva ir JAV pasirašė susitarimą dėl JAV ginkluotųjų pajėgų statuso Lietuvos teritorijoje

17 sausio
17:14 2017

Happy EndSutarties tekstas lietuvių ir anglų k.

Susitarimą dėl JAV ginkluotųjų pajėgų statuso Lietuvos teritorijoje sausio 17 d. Krašto apsaugos ministerijoje pasirašė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall.

„Leiskite visus pasveikinti su, sakyčiau, istorine diena JAV ir Lietuvos strateginei partnerystei, kurią saugumo ir gynybos srityje patvirtiname  šia  sutartimi.  Esame suinteresuoti nuolatiniu JAV karinių pajėgų ir ginkluotės buvimu Lietuvoje, tai – vienas svarbių šalies saugumo elementų“ ,  – sakė krašto apsaugos ministras R. Karoblis.   Pasak jo, ši sutartis numato esmines tokio buvimo sąlygas ir dar kartą patvirtina JAV gynybinius įsipareigojimus Lietuvai. Lietuva savo ruožtu suteiks JAV visas reikiamas sąlygas šiems įsipareigojimas vykdyti.

„Bendradarbiavimo sutartis, kurią šiandien pasirašome, – tai daugiau nei dokumentas, kuria nustatomas JAV kariškių buvimo Lietuvoje statusas. Ji dar kartą patvirtina mūsų abiejų šalių įsipareigojimą dirbti kartu stiprinant NATO aljansą, didinant Europos saugumą ir kovojant su globalinėmis saugumo grėsmėmis“, – teigė JAV ambasadorė Lietuvoje A. Hall.

Ši sutartis yra pirmasis tokio pobūdžio dvišalis JAV ir Lietuvos susitarimas, kuriuo detaliai apibrėžiamas JAV ginkluotųjų pajėgų statusą Lietuvoje. Pasirašyta sutartis papildo 1951 m. Šiaurės Atlanto sutarties šalių susitarimą dėl jų karinių pajėgų statuso (angl. NATO SOFA), kurį Lietuvos Respublikos Seimas ratifikavo 2004 metais.

Pasikeitus saugumo situacijai regione ir Europoje 2014 m. pavasarį, JAV ir Lietuvos gynybinis bendradarbiavimas tapo gerokai intensyvesnis, o JAV karinio buvimo ir veiklos apimtys išaugo. JAV pirmosios atsiuntė oro gynybos pastiprinimą – papildomus oro naikintuvus bei pajėgas tęstiniam buvimui į Baltijos valstybes. JAV kariai dalyvauja Lietuvos Respublikoje rengiamose karinėse pratybose ir kituose karinio bendradarbiavimo renginiuose, įgyvendinant NATO parengties veiksmų planą, (angl. NATO Readiness Action Plan, RAP), parengtą Velso susitikimo metu 2014 m. rugsėjo 5 d., į Lietuvos Respubliką JAV siunčia rotuojamas pajėgas pagal operaciją „Atlanto Ryžtas“, įgyvendina Europos saugumo užtikinimo iniciatyvą (European Reassurance Initative) ir vykdo kitas saugumo užtikrinimo priemones.

Dėl šių priežasčių abiems pusėms atsirado poreikis turėti detalesnį teisinį JAV pajėgų statuso apibrėžimą. Naujoji sutartis supaprastins procedūras ir palengvins JAV karių ir ginkluotosioms pajėgoms priskirtų asmenų atvykimą ir buvimą Lietuvoje, palengvins sąlygas bendroms pratyboms ir kitiems projektams vykdyti.

Naujoji Lietuvos ir JAV sutartis įsigalios po to, kai ji bus ratifikuota Lietuvos Respublikos Seime.

JAV tokius susitarimus JAV sudaro su visomis šalimis, su kuriomis vykdo intensyvų ir glaudų bendradarbiavimą gynybos srityje. Šiuo metu JAV yra sudariusi daugiau kaip 100 sutarčių su įvairiomis valstybėmis, iš kurių maždaug pusė yra NATO ir Partnerystės taikos labui (angl. PfP) valstybės. Tokio pobūdžio sutartis su JAV pasirašė ir Estija bei Latvija.

Papildoma informacija apie JAV ir Lietuvos sutarties nuostatas

Susitarimu numatomas patekimas į Lietuvos Respublikos teritoriją bus visiškai kontroliuojamas: JAV kariai turės turėti galiojantį tapatybę nustatantį dokumentą ir kelionės įsakymą, išduotą atitinkamų JAV institucijų.

JAV kariams, civiliam komponentui ir rangovams suteikiama teisė naudotis tik sutartais karinės infrastruktūros objektais ir zonomis, tačiau visiškai gerbiant Lietuvos suverenitetą ir teisės aktų reikalavimus.

Sutartose karinėse teritorijose JAV karinės pajėgos, civilis komponentas ir rangovai gali vykdyti statybos darbus, abipusiškai nustatyta tvarka konsultuodamiesi su LR institucijomis, siekiant, kad tokie projektai atitiktų abiejų Šalių reikalavimus. Taip sudaromos sąlygos JAV toliau investuoti į karinę infrastruktūrą.

Susitarimu Lietuva pirminę baudžiamąją jurisdikciją perduoda JAV, tačiau visais ypatingais svarbos Lietuvos Respublikai atvejais bet kada gali ją atsiimti.

JAV pajėgos atleidžiamos nuo mokestinių prievolių, tačiau tai nieko naujo, šiuo metu taip pat taikomas atleidimas nuo mokesčių oficialioms reikmėms pagal LR teisės aktus. Nauja tai, kad suteikiamas atleidimas nuo mokesčių

importuojant daiktus asmeninėms reikmės JAV kariams, civiliam komponentui, išlaikytiniams ir rangovams, abipusiškai sutarta tvarka. Nesuteiktas atleidimas nuo mokesčių įsigyjant prekes asmeninėms reikmės Lietuvos Respublikoje.

Lietuvos piliečiams, pasamdytiems JAV pusės bus užtikrintos Lietuvoje taikomos socialinės garantijos – t.y. socialinio draudimo įmokos bus mokamos.

Nuotraukų  autorius – Alfredas Pliadis

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...