infa.lt

Valdžios skaičiuojama infliacija – kiek realu (už 2016)?

04 sausio
14:15 2017
Infliacija - Defliacija

paveiksėlis: armstrongeconomics.com

Maždaug prieš metus rašiau apie infliaciją, kiek reali ta, kurią mums pateikia valdžia. Plačiau galima perskaityti čia Valdžios skaičiuojama infliacija – ar realu?

Toliau tesiu šią temą. Sukaupiau daugiau duomenų tiek už 2015-us, tiek už 2016-us metus apie savo asmeninį prekių ir paslaugų krepšelį. Jo infliacijos apskaičiavimo metodiką esu pateikęs ankstesniame straipsnyje. Ji yra apytikslė, neoficiali, tačiau mano manymu pakankamai teisinga. Dalinuosi rezultatais, kaip keitėsi infliacija 2015-us lyginant su 2016-ais.

Mano prekių krepšelį, kurio kainų pokytį 2016-ais stebėjau ir lyginau su 2015-ųjų krepšeliu, sudarė 60 skirtingų prekių ir paslaugų. Kai valdžia skaičiuoja apie tūkstantį prekių ir paslaugų. Kas iš jūsų tiek skirting prekių ir paslaugų perkate?

Į krepšelį įėjo maisto produktai, kaip duona, konkretūs vaisiai ir daržovės, higienos prekės, kaip šampūnas, skutimosi reikmenys, komunalinės išlaidos,kaip vanduo, elektra, dujos, išlaidos automobilio kurui ir kt.

Per 2016 metus 29 pozicijos brango, 28 pigo, 3 kaina liko ta pati.

Tas pats mano asmeninis konkrečių prekių krepšelis, norint jį visą supirkti perkant po vieną prekę ar paslaugą, tapo brangesnis 1.28 proc., 2016-us lyginant su 2015-ais.

Lietuvos banko prognozuojama infliacija už 2016-us yra 0,6 proc (https://www.lb.lt/makroekonomines_prognozes). Mano asmeninė – 1,28 proc. Infliacijos procentai bendrai paėmus yra maži, tačiau skirtumas tap valdžios įstaigos prognozės ir mano asmeninės realios infliacijos yra kiek daugiau nei du kartai. Kaip tai vertinti – spręskite patys.

Dar noriu atkreipti dėmesį, kad pirkdamas prekes ir paslaugas kiek įmanoma stengdavausi planuoti pirkimus iš anksto, taikytis prie sezoninių ir kitų nuolaidų. Jei to būčiau nedaręs, mano asmeninė infliacija būtų buvusi didesnė. Ne taip smarkiai, kaip pernai, tačiau spėju, keli procentai būtų buvę.

Dar vienas dalykas, ko valdžia nepateikia, tai akumuliacinė infliacija, pvz., kokia infliacija nuo 2014-ųjų iki 2016-ųjų? Tai nėra paprasta infliacijų suma, ji apskaičiuojama pagal kiek sudėtingesnę formulę, tačiau į detales nesiplėsdamas pasakysiu, kad suskaičiavęs akumuliacinę infliaciją, kaip atskaitos tašką imdamas 2014-us metus gaunu, kad pagal valdžios duomenis už 2014-2016 metus turime -0,1 proc., t.y. vis dar defliaciją, arba gyvenimiškai kalbant, kainų lygis esą turėtų būti toks koks buvo 2014-ais.

Tačiau paskaičiavęs savo krepšelio akumuliacinę infliaciją gaunu +17 proc. Tame pačiame 2014-2016 metų intervale, kas reiškia, kad 2016 metų kainų lygis padidėjęs 17 proc., lyginant su 2014 metų kainų lygiu.

Darbą tesiu ir toliau, tikiuosi, po metų vėl galėsiu pateikti rezultatus už 2017 metus.

Mindaugas Vilkis

ankstesnė tema:

Valdžios skaičiuojama infliacija – ar realu?

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami ją Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 171

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...