infa.lt

Vytautas Bakas: „Turime skaičiuoti organizuoto nusikalstamumo žalą valstybei“

29 gruodžio
14:39 2016
Vytautas Bakas

Vytautas Bakas | Twitter nuotrauka

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) gruodžio 28 d., trečiadienio, posėdyje policijos ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos atstovai pristatė organizuoto nusikalstamumo tendencijas Lietuvoje.

„Turėjome progos įsitikinti, kad organizuotų gaujų nariai klesti, propaguojamas smurto kultas. Ir nors tradiciškai organizuotą nusikalstamumą siejame su smurto kultūra, tačiau laikas paskaičiuoti, kiek žalos valstybės ekonomikai, jos finansų sistemai padaro organizuotos nusikaltėlių grupės per PVM grobstymą, korupciją ir kitus nusikaltimus“, – sakė NSGK pirmininkas V. Bakas.

Posėdžio metu buvo išklausytas situacijos vertinimas, taip pat teisėsaugos institucijų pasiūlymai dėl įstatymų pakeitimų siekiant kovoti su savo veiklą smurtu grindžiančiomis kriminalinėmis gaujomis.

NSGK, kaip papildomas komitetas, jau yra pritaręs Organizuoto nusikalstamumo užkardymo ir kontrolės įstatymo projektui, kuris suteiks teisinius pagrindus turto, sukaupto iš pavojingų organizuoto nusikalstamumo kriminalinių gaujų veiklos, konfiskacijai. Tikimasi, kad artimiausiu metu šį projektą apsvarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Atskiro dėmesio sulaukė ir intelektualiniai nusikaltimai, kuriais padaroma didelė žala valstybės finansų sistemai. Sudėtingos sukčiavimo schemos, apimančios kelias valstybes, darosi vis sudėtingesnės. Šiems nusikaltimams nėra būdingas atviras jėgos demonstravimas, smurtas ar ginklų naudojimas. Tačiau jiems išaiškinti reikalingas glaudus bendradarbiavimas tiek šalies viduje, tiek su užsienio partneriais, tam tikros specifinės žinios mokesčių, finansų srityje.

Svarbu stiprinti teisėsaugos institucijų gebėjimus kriminalinės žvalgybos srityje, tarpusavio bendradarbiavimą, apsikeitimą informacija, didinti pareigūnų motyvaciją. „Labai svarbu yra išsaugoti profesionalus, dirbančius kriminalinės žvalgybos padaliniuose, investuoti į žmones, jų augimą“, – pabrėžė NSGK pirmininkas V. Bakas.

Artimiausiu metu Seimo NSGK pratęs susitikimus su kriminalinės žvalgybos institucijų vadovais siekiant aptarti, kokie teisės aktų pokyčiai reikalingi konkrečių sričių nusikaltimams užkardyti.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 55

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...