infa.lt

Išsiaiškinta Saulės sistemą supančio burbulo struktūra

27 gruodžio
13:26 2016
paveikslėlis

NASA paveikslėlis

NASA tyrinėtojai išsiaiškino, jog Saulės sistemos ribos ar „žvaigždžių vėjo burbulo“ struktūra gali keistis. Į tai nurodo duomenys gauti iš kosminių zondų „Voyager 1“ ir „Voyager 2“. Apie šį atradimą praneša Gizmodo leidinys.

„Žvaigždžių vėjo burbulu“ (heliosfera) yra vadinama sritis, kurioje dalelės, skleidžiamos Saulės, skrieja viršgarsiniu greičiu jos atžvilgiu. Heliosfera apribota smūgine riba (banga), kuri atsiranda saulės vėjui susidūrus su tarpžvaigždine terpe. „Burbulo“ riba yra laikoma Saulės sistemos riba, ir 2012 metais „Voyager 1“ tapo pirmuoju ją kirtusiu dirbtiniu objektu.

Prieš tai, kol paliko Saulės sistemą, aparatas surinko duomenis apie heliosferinę mantiją – tarpinę zoną tarp heliosferos ribos ir smūginės bangos ribos, kur Saulės vėjas, tai yra jo greitis, sumažėja iki garso reikšmių. Zondas užfiksavo aukštos energijos dalelių, vadinamų kosminiais spinduliais, skaičiaus augimą. Tačiau „Voyager 2“, kuris dabar vis dar randasi heliosferos mantijoje „burbulo“ viduje, neparodė jokių pasikeitimų.

Mokslininkai mano, jog šis fenomenas paaiškinamas tuo, kad Saulė yra aktyvioje savo ciklo fazėje. Tai, savo ruožtu, sustiprina saulės vėją, kuris neleidžia kosminiams spinduliams patekti į heliosferą. Tokiu būdu, „žvaigždžių vėjo burbulas“ yra dinaminė struktūra, kuri gali būti ir barjeru aukštos energijos dalelėms, ir praleisti jas į vidų.

„Voyager 1“ buvo paleistas 1977 metų rugsėjo 5 dieną, Jupiterio ir Saturno tyrinėjimo tikslu. Dabar aparatas yra nutolęs nuo Saulės 0,00217 šviesmečio atstumu. „Voyager 2“, paleistas 1977 metų rugpjūčio 20 dieną ir aplankęs Uraną bei Neptūną, randasi už 0,00174 šviesmečio.

Gerbiami skaitytojai, mes būsime labai dėkingi už bet kokią infa.lt svetainei suteiktą paramą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 124

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...