infa.lt

Išplaudama krūvas smėlio ginčytinoje jūroje, Kinija tiesiog sukuria sau sausumą

10 balandžio
03:00 2015

(„The New York Times„, JAV)
David E. Sanger, Rick Gladstone

paveikslėlis

Palydovinė nuotrauka kovo 16 dieną rodo kylančią dirbtinę salą ties Mischief rifu Pietų Kinijos jūroje. | foto: Center for Strategic and International Studies, via Digital Globe

JAV sunerimusios darbų mastais, kurių ėmėsi Kinija šimtų mylių atstumu nuo savo pagrindinės teritorijos, viename koralų rifų archipelagų Spratly Šiaurės Kinijos jūroje: specialių laivų flotilija semia smėlį iš jūros dugno, pildami jį ant rifo ir faktiškai sukurdami naują sausumos teritoriją, rašo The New York Times.

Pereitą savaitę Pekino veiksmus pakomentavo du amerikiečių valdininkai: JAV Ramiojo vandenyno laivyno vadas admirolas Harry Harris pavadino statinį „didele smėlio siena“, o gynybos sekretorius Ashton B. Carter pareiškė, jog projektas „rimtai didina įtampą ir žlugdo diplomatinių sprendimų perspektyvą“. Į Spratly salyną, išskyrus Kiniją, pretenduoja dar mažiausiai trys šalys, įskaitant JAV sąjungininką – Filipinus. Ginčytinos teritorijos, kaip manoma, turtingos naudingųjų iškasenų, tačiau ne mažiau svarbi ir jų strateginė padėtis.

„Stebėtinas kiniečių projekto greitis, mastas ir ambicingumas”, su kuriais ne pagal jėgas konkuruoti kitoms Pietryčių Azijos šalims, aiškiai matomi palydovinėse nuotraukose, rašoma straipsnyje. „Tai probleminis klausimas Obamos administracijai, ir ne tik todėl, kad JAV susijusi su Filipinais sąjungininkų sutartimi, – pažymi straipsnio autoriai. – Kinija vykdo darbus taip greitai, kad jos pretenzijos į suverenitetą gali tapti įvykusiu faktu dar iki tol, kai pavyks kažką padaryti to neleidžiant“.

Mira Rapp-Hooper, Asia Maritime Transparency Initiative programos direktorė prie Vašingtono tarptautinių ir strateginių tyrimų centro, paaiškino, jog Mischief rifas kuriame vykdomi aukščiau aprašyti melioraciniai darbai, tai vienas iš septynių nedidelių Kinijos avanpostų Pietų Kinijos jūroje.

„Tai leis Pekinui vykdyti ilgalaikį reguliarų patruliavimą jūroje ir ore, tuo sudarant aiškų spaudimą kitiems pretendentams į Pietų Kinijos jūrą, tame tarpe Filipinams ir Vietnamui“, – papildė Rapp-Hooper.

paveikslėlis

Šios palydovinės nuotraukos rodo Mischief rifą, prie Spratly salų Pietų Kinijos jūroje. Nuo kovo 16 vaizdas yra stipriai pasikeitęs – keletas žemsiurbių matomos šiauriniame ir vakariniame rifo kraštuose, ir į pietus, kur prie rifo pakrantė praplatėjo iki maždaug 275 metrų. | foto: Center for Strategic and International Studies, via Digital Globe

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 192

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....