infa.lt

Kaip pagerinti fizinę formą su minimumu pastangų?

11 gruodžio
01:01 2016

atsispaudimai

Fizinis aktyvumas naudingas visiems. BBC Future apžvalgininkas sužinojo, kaip galima pasiekti pageidaujamą fizinę formą nepraleidžiant daugybės laiko sporto salėse.

Teoriškai viskas skamba labai paprastai: reguliariai užsiimkite sportu – ir atrodysite geriau, jausitės stipresni, sveikesni ir gyvensite ilgiau.

Realiai, daugelis iš mūsų paprasčiausiai neatranda tiek motyvacijos, kad galėtų pasiekti iki galo tai, ką pradėję. Mes galime pradėti metus su grandioziniais planais ir jau po keleto savaičių pastebėti, jog visas entuziazmas paslaptingu būdu išgaravo.

Tačiau, net ir tuo atveju, jei mes reguliariai prakaituojame sporto salėje, mes galime nepastebėti juntamų rezultatų. Tada mus ima kankinti abejonės: ar ne veltui mes švaistome laiką? Ar mes viską darome teisingai?

Nors paprasto būdo įgyti sveiką kūną neegzistuoja, mokslas visgi gali pasiūlyti mums atitinkamas strategijas, kurios padės pasiekti geriausių rezultatų mažiausiomis pastangomis.

Siūlome jums atsakymus į kai kuriuos aktualius klausimus.

Ar reikalingas raumenų tempimas prieš treniruotę?

Greitas tempimas prieš treniruotę jums nepakenks, tačiau mokslininkai aptiko, jog ir ypatingos naudos jis neduoda.

Kiekvienas iš trijų plataus masto skirtingų tyrimų parodė, jog tempimas nesumažina rizikos patirti traumą ar patempti raumenį.

Be to, jis niekaip nepadeda sumažinti maudžiančio skausmo, kurį mes galime pajausti sekantį rytą

Kad negaištume laiko, geriausia pradėti ir baigti treniruotę lengvais aerobiniais pratimais. Tai leidžia apšildyti raumenis ir sudeginti truputį kalorijų.

Jėgos treniruotės – tik sportininkams ir kultūristams?

Ne, tai nėra taip. Nors reguliarūs kardio pratimai svarbūs, jėgos treniruotės turi daugybę pranašumų, be to, ne tik estetinio pobūdžio.

Didindami raumenų masę jūs padedate savo organizmui reguliuoti insulino ir cukraus lygmenį kraujyje, o taip pat kovoti su 2-ojo tipo diabetu, pagerinate bendrą širdies kraujotakos sistemos būklę ir sumažinate vėžio išsivystymo riziką.

Jėgos treniruotės gali būti ypač svarbios pagyvenusiems žmonėms, kuriems padidėja raumenų ir kaulų masės praradimo rizika.

Tyrimai rodo, kad reguliarūs pratimai su pasunkinimu gali pagerinti judrumą ir padeda tokių negalavimų, kaip pusiaujo skausmų ir osteoporozės profilaktikai.

Kokius maisto papildus derėtų vartoti?

Šokolado pienasSveiko maisto parduotuvėse yra kokteiliai, kurie rekomenduojami vartojimui po treniruotės raumenų atstatymui, tačiau pigesne alternatyva gali tapti senas geras šokolado pienas.

Angliavandenių – baltymų santykis jame idealus – keturi prie vieno, kas padeda naujo raumenų audinio susidarymui.

Be to, jis padeda papildyti būtinų raumenų susitraukimams elektrolitų atsargas, tame tarpe natrio. Užsiėmimų sportu procese šios atsargos senka, kas gali iššaukti traukulius. Be to – tai skanu.

Ar yra nauda iš aukšto intensyvumo treningo?

Jeigu perspektyva didžiąją dalį savo laisvalaikio praleisti sporto salėje jūsų nevilioja, – jūs galite pabandyti aukšto intensyvumo treningą (AIT).

Ši sistema numato trumpų pakartojimų su intensyviu krūviu atlikimą, be to, viena sesija gali trukti viso keletą minučių.

Aukšto intensyvumo treniruotė tinka ne visiems. Mokslininkai sako, jog apie 20% žmonių nepasiekia jokių rezultatų, tuo metu, kai 15% pasiekia didžiulį progresą, kuriam pasiekti jiems būtų tekę vargti valandas įprastų treniruočių.

Pavyzdžiui, jiems pavykdavo išvystyti aerobines organizmo savybes ir padidinti jautrumą insulinui. Tikėtina, jog tai susiję su genetiniais mūsų ląstelių skirtumais į reakcijas krūviams.

Vienas iš susitikimo „Idėjos, kurios pakeis pasaulį“ dalyvių Maiklas Mosli nutarė patikrinti AIT sistemą savo „kailiu“, treniruodamasis viso po keletą minučių į savaitę, keturių savaičių bėgyje.

Jo treniruotė buvo sudaryta iš serijos pratimų ant dviračio treniruoklio: pradžioje jis keletą minučių sukdavo pedalus apšilimo režimu, o po to – pilna jėga 20 sekundžių eigoje. Taip jis treniravosi keletą kartų į savaitę.

Pas kito eksperimento dalyvius, kurie ėmėsi truputį sunkesnio krūvio (15 minučių AIT į savaitę), kraujo spaudimas sumažėjo 16%, o deguonies kiekis kraujyje padidėjo 17%. Šie rodikliai liudija apie tai, kiek gerai dirba širdis ir plaučiai.

Akivaizdu, jog AIT tinka ne visiems, ir, jeigu jūs nepripratote prie sunkių krūvių ar vartojate vaistus, jums vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju, prieš imantis tokios rūšies treniruočių.

Tačiau, kaip bebūtų, ši sistema gali tapti puikia alternatyva tiems, kam sudėtinga įterpti į savo įtemptą darbo grafiką keliones į sporto salę.

Gerbiami skaitytojai, būsime dėkingi už bet kokią Jūsų paramą infa.lt svetainei.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....