infa.lt

ŽIV. Irina tyli, Marina kovoja

05 gruodžio
01:01 2016
nuotrauka: ITAR-TASS

nuotrauka: ITAR-TASS

ŽIV-infekcija plinta Rusijoje sparčiu tempu. Jekaterinburge beveik kas 50-as gyventojas yra šio viruso nešiotojas. Pasaulinės kovos su AIDS dienos fone, Der Spiegel korespondentė Christina Hebel pasakoja savo reportaže apie miestą, kurio valdžia bevelija tylėti apie problemą, o infekuotieji tampa autsaideriais.

„Lapkričio pradžioje masinėse informacijos priemonėse (MIP) ėmė rodytis informacija apie tai, jog ketvirtame pagal dydį Rusijos mieste, Jekaterinburge (buvęs Sverdlovskas), siaučia ŽIV epidemija. Oficialiais duomenimis, mieste užfiksuota 26683 užkrėtimo atvejai – kitaip tariant, kiekvienas 50-as gyventojas yra užkrėstas ŽIV“, – rašoma straipsnyje.

„Irina – viena iš jų. Savo pavardės 33 metų amžiaus moteris įvardinti nepageidauja, – apie tai, jog ji infekuota ŽIV, žino tik dvi jos seserys. Nei tėvams, nei draugėms Irina nieko nesakė“. Diagnozė Irinai buvo nustatyta prieš penkerius metus, pasakoja vokiečių žurnalistė. Pastojusi ir padariusi reikalingas analizes, apsilankymo pas ginekologę metu ji sužinojo apie teigiamą ŽIV testo išvadą. „Ji mano, kad ją užkrėtė partneris: jis dalyvavo koviniuose karo veiksmuose Čečėnijoje ir, galima, vartojo narkotikus. Vaiko tėvas atsisakė daryti tyrimus ir paliko nėščią draugę. Kūdikį ji prarado: jis mirė dėl širdies problemų“, – pasakoja jaunos moters istoriją straipsnio autorė.

„ŽIV Rusijoje seniai perstojo būti taip vadinamos rizikos grupės atstovų problema: prostitučių ir priklausomų nuo narkotikų asmenų, nuo kurių Jekaterinburge viskas ir prasidėjo. Sverdlovsko srityje, į kurios sudėti patenka ir Jekaterinburgas, per pirmus devynis šių metu mėnesius, 51,1% naujų infekavimo atvejų įvyko per seksualinius kontaktus. Didžioji užsikrėtusiųjų dauguma – moterys. Ekspertai kalba apie tą tą generalizuotą epidemijos stadiją, kai virusas prasiveržia į pačią visuomenės širdį“, – rašoma straipsnyje.

Jungtinių Tautų organizacijos UNAIDS duomenimis, Rusija užima 3-ią vietą tarp šalių, kuriose pats aukščiausias naujų užkrėtimų ŽIV lygmuo. Per 2015-uosius metus, teigia leidinys, ŽIV infekcija užsikrėtė apie 95 tūkstančiai žmonių – tai patys aukščiausi rodikliai skaičiuojant nuo pirmojo užregistruoto užsikrėtimo atvejo. Ir tai tik oficialūs duomenys.

Vadimas Pokrovskis, Federalinio mokslinio-metodinio centro profilaktikai ir kovai su AIDS vadovas, mano, jog tikrovėje užkrėstųjų skaičius siekia 1,4 mln žmonių (2007 metais Jekaterinburge gyveno 1,29 mln žmonių – vert past).

Iš Jekaterinburgo valdžios paaiškinimų gauti neįmanoma, konstatuoja žurnalistė. Jekaterinburgo sveikatos apsaugos Valdybos valdininkai atsisako ką nors komentuoti. Jie nepaskelbė apie epidemiją, o paprasčiausiai išaiškino situaciją, pareiškė Valdybos atstovė rusiškosioms MIP. Iki tol žinybos metų metais ignoravo ŽIV plitimo problemą, bevelydamos neklausyti PSO (pasaulinė sveikatos organizacija) rekomendacijų.

„Marina Chalidova beveik du dešimtmečius buvo priversta stebėti ŽIV plitimą. 1990-aisiais būdama gydytoja ji nurodė į problemą vienoje iš vietinių instancijų“, – rašo autorė.

„Man tada uždavė klausima – ar tik nenoriu aš tuo kažko išgąsdinti“, – pasakoja Marina. 1998 metais ji, kartu su kolegomis įsteigė nevyriausybinę organizaciją (NVO) „Novoje vremia“ (Naujas laikas). Name, esančiame Jekaterinburgo pakraštyje infekuotieji ŽIV vaikai ir moterys, – tokie kaip Irina – gali tikėtis pagalbos. Marinos nuomone, tikras užkrėstųjų ŽIV skaičius gali viršyti oficialųjį tris kartus (apie 80 tūkst). Nuo analizės ir gydymo pirmoje eilėje atsisako turintys narkotikų priklausomybę. Prisibelsti iki šių moterų – užduotis reikalaujanti milžiniškos kantrybės, konstatuoja ji.

„Situaciją apsunkina tai, jog valstybė atsisako paremti šviečiamąjį darbą. Neseniai beveik valstybinis strateginių tyrimų Institutas pareiškė apie tai, jog ŽIV ir AIDS problemos yra informacinio karo elementai, nukreipti prieš Rusiją“, – praneša žurnalistė.

ŽIV gydymas Rusijoje nemokamas. Tačiau medikamentų kokybė neretai galėtų būti geresnė, rašoma straipsnyje. 2017 metais valstybė planuoja vėl centralizuoti preparatų pirkimą – pirmą kartą medikamentai turės praeiti specifikaciją. Žingsniu teigiama kryptimi vadina šį sprendimą „Pacientų kontrolės“ judėjimo koordinatorius Andrejus Skvorcovas.

Chalidova valdžios atžvilgiu nusiteikusi labiau kritiškai: ji ne iš gandų žino, kaip valstybė spaudžia nevyriausybines organizacijas. Pasak jos, „Novoe vremia“ gali tapti sekančia „užsienio agentų“ sąraše – ją taip pat finansuoja tarptautinė organizacija.

Jekaterinburgo meras Jevgenijus Roizmanas – vienintelis oficialus asmuo atsakęs į Der Spiegel klausimus. Pasak jo, nevyriausybinių organizacijų veikla labai svarbi kovojant su ŽIV, tačiau „rimtų“ organizacijų praktiškai nėra. Roizmanas ragina priduoti analizus tyrimams, kad situacija būtų visiškai aiški. Pasak valdininko, socialinėse MIP reikėtų organizuoti „jaunimui adresuotą kampaniją“.

Irina tikisi, jog žmonės galų gale sužinos apie tai, kaip perduodamas virusas. „Jeigu sužino, kad tu turi ŽIV, į tave žiūri kaip į prostitutę ar narkomanę“.

Mergina tikisi sutikti mylimą žmogų, turėti vaikų. Kartą ji surizikavo ir pasakė vyriškiui apie tai, kad pas ją ŽIV. „Jis išėjo. Ir aš daugiau niekada jo nebemačiau“, – pasakoja ji.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 143

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...