infa.lt

Ramūnas Karbauskis: Kodėl rūpestis žmogaus gyvybės apsauga vadinamas ekstremizmu?

02 gruodžio
16:41 2016
Ramūnas Karbauskis

ve.lt © Stasio Žumbio nuotr

Po vakar Seime įregistruoto Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų kilo nepasitenkinimo banga. Keista, jog kai kuriose publikacijose apie pateiktas įstatymo pataisas net nepabandyta išklausyti pataisų iniciatorių.

Sukurtas toks įspūdis, neva norima atšaukti 2017 m. sausio pirmąją turintį įsigalioti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą. Pirmiausia, niekas nenori stabdyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymo, kuris jau nuo sausio pirmosios užtikrins valstybės kompensacijas šeimoms, pasinaudojusioms pagalbinio apvaisinimo procedūromis. To sprendimo laukė tūkstančiai šeimų ir jo būtinumu neabejoja niekas.

Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisose šnekama apie nemokamą donorystę, kad socialiai nebūtų skatinamas socialiai pažeidžiamų Lietuvos moterų noras už pinigus rizikuoti savo sveikata ir tapti donorėmis. Mes pasisakome prieš donorystės anonimiškumą, kad būtų gerbiama prigimtinė vaiko teisė – sulaukus 18 metų ir išreiškus tokį norą, žinoti savo tikruosius tėvus.

Nenorime leisti embrionų ir lytinių ląstelių eksporto ar importo. Embrionų ir lytinių ląstelių vežimas į kitas valstybes bus įmanomas tik jas vežantis asmeniniam gydymui. Tai svarbu todėl, kad embrionas – pradėta žmogaus gyvybė – nebūtų naudojamas eksperimentams užsienio šalyse. Pavyzdžiui, Vokietijoje eksperimentams leidžiama naudoti tik iš užsienio atsivežtus embrionus. Išvardytos įstatymo pataisos tikrai nesukelia ginčo ir būtinos nuo sausio pirmosios įsigaliosiančiame Pagalbinio apvaisinimo įstatyme.

Visas ginčas ir triukšmas kyla dėl ketvirtosios pataisos, kurioje šnekama apie embrionų šaldymą ir nebereikalingų embrionų naikinimą. Mūsų nuomone, Lietuvoje būtų tikslinga taikyti modernesnį ir moralės prasme teisingesnį kiaušialąsčių šaldymo metodą, kuris medicininiu požiūriu duoda ne mažesnį efektyvumą, nei embrionų šaldymas, bet nesukuria situacijos, kai turime spręsti dėl nebereikalingų užšaldytų embrionų – pradėtos gyvybės – likimo.

Prasidėjęs informacinis triukšmas, vengiant visuomenei paaiškinti, jog problema ne medicininė, o moralinė, yra akivaizdus verslo, užsiimančiu pagalbiniu apvaisinimu, interesas. Šeimos, kurioms reikalinga pagalbinio apvaisinimo paslauga, sulauks pagalbos, ta pagalba bus kompensuojama valstybės, tačiau po sėkmingo apvaisinimo klinikose liks ne nereikalingi žmogaus embrionai – pradėta gyvybė, o nereikalingos kiaušialąstės, kurių utilizavimas nesukuria jokių moralinių problemų.

Žinome, jog nebūsime pajėgūs atremti informacinį spaudimą, kada esame kaltinami absurdiškais dalykais, neduodant nesuinteresuotiems medikams paaiškinti, jog nėra jokių medicininių pagrindų teigti, jog modernesnis kiaušialąsčių šaldymo metodas savo efektyvumu nusileidžia embrionų šaldymui.

Mes liksime ištikimi savo vertybiniam pasirinkimui, jog gyvybė nuo jos prasidėjimo momento negali būti naikinama ar naudojama eksperimentiniams tikslams. Mokslas įrodė, jog žmogaus embrionas yra gyvybė, tad prisiekę laikytis Lietuvos Konstitucijos, negalime ignoruoti jos 19 straipsnio, kuriame sakoma, jog „žmogaus teisę į gyvybę saugo įstatymas“.

Norime, kad visos šeimos galėtų sulaukti vaikų ir mūsų šalis įveiktų demografinę krizę. Džiaugiamės, jog nuo 2017 m. sausio pirmosios į pagalbą šeimoms, kurioms reikalingas pagalbinis apvaisinimas, ateis valstybė, skirdama kompensacijas už medicinines paslaugas. Siekiame, jog pagalbinio apvaisinimo procedūrose būtų naudojami patys moderniausi metodai, leidžiantys išvengti žmogaus embrionų – pradėtos gyvybės naikinimo.

Seimo narys Ramūnas Karbauskis

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 168

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. kabalistas    -  2016-12-04, 11:08

    Net nekeista, kad embrionų eksporto klanui nerūpi visi kiti valstybės reikalai. Jiems juk svarbiausia biznis, o jų biznis – būtinai tik apgaunant/pažeminant kitus. Tai save laikančių dievo išrinktaisiais – nusprendusių, kad kiti privalo tarnauti jiems – biznis. Tuo tarpu, normalus biznis, suprantama, galimas tik lygiateisiais pagrindais.
    Net jei iš tikrųjų, dievas būtų juos išsirinkęs, tai tas turėtų prasmę, jog išrinktieji turėtų pareigą vykdyti misiją – tarnauti visai žmonijai. Todėl akivaizdu, kad čia turime reikalą su šviesos/”progreso” kunigaikščiu, kuris yra velniu vadintinas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...