infa.lt

Jonas Jarutis: Pagaliau savižudybių prevenciją koordinuosime valstybės lygmeniu

23 lapkričio
11:32 2016
Jonas Jarutis

nuotraukos autorė: Rita Aukščionytė

Seimo narys Jonas Jarutis dirbs įkurtoje Seimo Savižudybių prevencijos komisijoje, kurios steigimą inicijavo parlamentaras Mykolas Majauskas. Už nutarimą „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo Savižudybių prevencijos komisijos sudarymo“ balsavo 114 Seimo narių, nė vienas nebuvo prieš, 2 susilaikė. „Labai gaila, kad savižudybės išlieka viena iš skaudžiausių Lietuvos problemų, tačiau labai džiaugiuosi, kad pagaliau savižudybių prevencijos imsimės nacionaliniu lygmeniu ir kad galėsiu tęsti rajone pradėtus darbus“, – kalbėjo J. Jarutis.

„Kupiškyje, kuriame gyvenu, ši problema labai svarbi, nes esame liūdnai pagarsėję savižudybių statistika. Mūsų rajonas nedidelis ir kiekviena netektis – itin skaudi. Dirbdamas savivaldybės meru stengiausi suburti žmones, kurie galėtų padėti psichologinių problemų turintiems kupiškėnams. Būrėme specialistus ir savanorius, buvo įkurta krizių valdymo grupė, rengėme diskusijas su įvairių sričių specialistais, domėjomės, kaip užkirsti savižudybėms kelią, tačiau ne tiek svarbu, kas kurios idėjos autorius, svarbiausia – kad dirbtume bendram tikslui.

Džiaugiuosi, kad Kupiškyje 2016 m. buvo įkurta nevyriausybinė organizacija – Konsultacijų ir iniciatyvų centras „Tavo laikas“, kurios tikslas – įvairiomis formomis šviesti visuomenę, skatinti ir įgalinti pozityvias iniciatyvas, didinti kiekvieno asmens ir vietos bendruomenių atsakomybę, sąmoningumą ir atsparumą, stiprinti fizinę, emocinę ir dvasinę įvairaus amžiaus grupių žmonių sveikatą. Kaip tik lapkričio 21 d. dalyvavau svarbiame renginyje – šio centro iniciatyvininkių ir privačių rėmėjų dėka Kupiškyje startavo emocinės paramos rajono pagyvenusiems žmonėms telefono linija. Kadangi šiame rajone savo noru iš gyvenimo pasitraukia ir daug vyresnio amžiaus žmonių, linija bus labai naudinga praradusiems viltį, vienišiems ar artimųjų nesuprastiems kupiškėnams“, – sakė Seimo narys J. Jarutis.

Pagal nusižudžiusiųjų skaičių Lietuva, deja, pirmauja Europoje ir yra net penkta pasaulyje, todėl Seimo Savižudybių prevencijos komisijai teks didelė atsakomybė – ji turės tikrinti ir prižiūrėti, kaip savižudybių prevencija užtikrinama visos Lietuvos mastu: bus koordinuojama už savižudybes atsakingų institucijų veikla, prižiūrima, kaip ir kam skiriamos lėšos, bei tikrinama, kaip problemas sprendžia atsakingos institucijos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 108

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...