infa.lt

Pabėgėliai iš Sirijos apie Lietuvą: godūs žmonės, baisios kainos ir siaubingi butai

23 lapkričio
11:38 2016
Lietuvos pabėgėliai

© ТV5

Perkelti į Lietuvą pagal Europos Sąjungos kvotų programą Sirijos pabėgėliai negali įsigyti nuosavo būsto. Jiems trukdo nostalgija ankstesniems butams ir godūs vietiniai gyventojai. Migrantus gąsdina ne tik nekilnojamo turto kainos.

Pirmoji į problemą pokalbyje su BaltNews nurodė Kauno savivaldybės socialinė darbuotoja pabėgėlių klausimais Eglė Rušinskaitė:

„Lietuviai bijosi nuomoti pabėgėliams savo butus, bijo svetimos kultūros, saugosi nepažįstamų, taip pat savo įtaką daro ir kalbos barjeras. O socialinis būstas iš valstybės pabėgėliams nepriklauso“.

Tačiau ne tik tai verčia pabėgusius iš tiesiogine prasme degančios trobos sirus atsisakyti švarių ir prižiūrėtų lietuvių butų ir sugrįžti atgal į Centrą. Yra kitokios priežastys apie kurias papasakojo patys migrantai.

Iki 2012-ųjų Sirijoje veikė eilė socialinių programų, nukreiptų aprūpinti jaunas šeimas nuosavu gyvenamuoju plotu. Ipoteka šalyje buvo teikiama už 1% metines palūkanas, o žemės ūkio darbuotojai ėmė beprocentinius kreditus. Tai yra, pagal programą „Būstas jaunimui“, galima buvo praktiškai nemokamai gauti savo asmeninį gyvenamąjį kampą.

Tuo pačiu, mokestis už komunalines paslaugas nebuvo didele našta. Gyventojai mokėjo tik už vandenį ir elektrą. Jokių kitokių išlaidų: nei triženklių sąskaitų už šildymą, nei brangiai kainuojančio „šiukšlių išvežimo“, nei administravimo rinkliavų.

Kaip po viso to Artimųjų Rytų rojaus galima priprasti prie lietuviško plėšimo vidury baltos dienos? Čia būsto nuomos kainos auga kiekvieną dieną ir priartėjo prie kritinės atžymos. Už 200 eurų jūs galėsite mėnesį pagyventi sostinės vieno kambario bute. Ir tai esant 380 eurų į mėnesį minimaliam atlyginimui.

O juk migrantai gaus tik 200 eurų pašalpą į mėnesį (tai beje lygi suma atlyginimui, kurį žemos kvalifikacijos darbuotojas gaus Sirijoje). Tai yra, kiekvienas euras iki paskutinio cento sueis į mokestį už butą priemiestyje.

Kaip gyventi ir kaip aprūpinti vaikų ateitį? Siras Lietuvoje gali pamiršti apie puikų Sirijos išsilavinimą. Jo kokybė ir net stipendijos ikikarinėje Sirijoje buvo aukštesni už dabartinius lietuviškas.

Nostalgija – štai kas kankina pabėgėlius žiemos ir vasaros šalčių šalyje. Amžinai žali pomidorai – tai puiku. Tik sirai įpratę prie kitų daržovių ir vaisių, ir kitokio gyvenimo būdo.

šaltinis: baltnews.lv

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 2 127

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. linas    -  2016-12-03, 20:46

    keista, kad niekas nekomentuoja…dar neskaite?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. eglė    -  2016-12-03, 20:58

    Nekeista 🙂 Nes nelabai yra ką pasakyt, o perskaitė, jei aš teisingai supratau, apie 1900 žmonių.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Hm    -  2016-12-05, 18:26

    Na negi nesupratote, jog iš Sirijos priimsim tik pačios aukščiausios kvalifikacijos darbininkus ir IT specialistus. Gaus žmonės po štuką ir daugiau, vargo tikrai nematys ;)…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...